Vorderingen kweek

Het kweekseizoen verloopt beter dan verwacht. Op één koppel na is alles bevrucht en één koppel legde slechts één ei. De jongen zijn inmiddels geringd.

De koppeling van vlieghok #1 verliep ook goed. Binnen twee dagen zat alles zonder vechtpartijen los. Vlieghok #2 wordt aankomend weekend gekoppeld. Zij hebben hun met kranten verpakte broedschotel inmiddels een week in hun bak en zijn 14 dagen voorgelicht.

Ik moet wel zeggen dat de vliegduiven sinds oktober open bak hebben, dus ze waren al bakvast. Alles heeft natuurlijk met het zachte weer te maken. Doordat het elke dag regent, zijn de duiven niet zo hevig als wanneer het vriest en de zon hoog aan de hemel staat.

Voeren doe ik bij de kwekers nu tweemaal daags. Ze moeten alles opeten, dus ook de maïs en de mineralenemmer. Voer je 4x per dag, dan gaan de ouderparen hun jongen ook 4x per dag voeren. Geef je volle bak, dan wordt het een bende en voeren ze de jongen alleen de fijne zaden.

Een uur nadat ik ’s ochtends heb gevoerd wil ik zien dat alles op is en dat de jongen een volle krop hebben. Het begrip ‘spuitende jongen’ ken ik niet. Hier ligt altijd mooie, vaste mest langs de broedschotel, ondanks dat de kweekduiven zo goed als buiten slapen.

Daarbij mogen de duiven tussen de voerbeurten best even hongerig zijn, dat is in de natuur niet anders. Pikkoek, tovo, pinda’s etc. verstrek ik niet tijdens de opkweek. Ik geef ze wel wat meer uit onze mineralenemmer. In deze periode verbruik ik makkelijk een emmer per week.

Het gehele jaar doe ik ‘s ochtends Origanum Red over het voer, samen met Champions Mineralenmix en tweemaal per week Prestavit. ’s Avonds zit er nooit iets over het voer. Het voer bestaat jaarrond uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix.

De vliegduiven voer ik nu nog eenmaal daags. Die gaan ook naar tweemaal daags zodra ze jongen hebben. Zoals vaker verteld doe ik om de dag Naturaline met toegevoegde knoflook in het drinkwater. Op de andere dag zuiver water.

De eerste eitjes waren vroeg dit jaar, op 4 december het eerste ei en de laatsten op de 8e. Met een beetje WD-40 aan de pootjes en een doek ring ik die nog wel wanneer ze 14 dagen oud zijn.

De vliegduiven zijn veel eerder gekoppeld dan de geplande datum van 15 januari. Ze waren er klaar voor en perfect ingeruid. Daarnaast komt het beter uit met het verleggen van de 3e ronde van de kweekboxen. Ik wil dit jaar voordat het oude duivenseizoen begint klaar zijn met kweken.

Producten bestellen

Tot slot, we merken dat de mineralenemmer ook in België veel wordt gebruikt. Voor onze Belgische klanten geldt dat zij hun bestelling het beste bij Erwin van der Linden kunnen plaatsen, hij bezorgt onze producten namelijk in heel België aan huis. Zijn e-mailadres is info@vanderlindenbirdfood.nl.

Uiteraard kunnen de kleine bijproducten (Origanum Red, Prestavit en Octavit) ook via onze website worden besteld. Mijn zoon laat die vervolgens per post bij je thuis bezorgen. Bestellen kan door dit formulier in te vullen.