Koud

Het is winter buiten en dat betekent ijs uit de drinkpotten hakken een uur nadat je ze gevuld hebt. Mijn duiven krijgen eenmaal per dag de gelegenheid om te eten en drinken, daar moeten ze het maar mee doen.

Ik heb ze wel nog een bad gegeven. Ze zwommen gewoon in het bevriezende water, dat deert ze dus weinig. De kweekduiven zitten hier zo goed als buiten. Geen voorfront dus, maar gaas. Ook geen plafond, dat bestaat uit golfplaten.

Er was gisteren een liefhebber die het onverstandig vond dat ik de duiven in dit vriesweer een bad gaf. Die konden niet opdrogen, zei hij. Mij boeit dat niet. Ze weten dondersgoed in welk dagritme ze zitten. Mochten ze daar last van hebben, dan gaan ze heus dat bad niet in.

Duiven die in deze winterdagen hun eerste ei leggen gaan er meteen op broeden, dat betekent wel dat ze straks verschillend uit gaan komen. Meestal leg ik die om nadat ze geringd zijn. De grote bij de grote en de kleine bij de kleine, zo komen die verder gewoon goed op.

We hebben in het verleden vaker koudere temperaturen dan -10 graden ’s nachts gehad, toen lagen er hier al jongen in de schotel. Wanneer ik laat in de avond met de zaklamp ging kijken, zaten beide ouders op de jongen die heerlijk warm bleven.

Duiven passen zich aan de omstandigheden aan, vandaar dat we ze niet als mensen moeten behandelen. Vocht en kou betekenen niets voor duiven die dat gewend zijn. Ze krijgen nu wel iets meer eten, want te magere duiven lijden wel kou.

Ik houd geen kasplantjes, ook bij de vliegduiven gaan de schuifdeuren om 7u ‘s ochtends open en om 17u ‘s avonds dicht. Hun plafonds blijven open. Zij gaan om de dag los en mogen trainen zo lang ze willen. De klep staat open, dus ze kunnen naar binnen als ze er genoeg van hebben. Ze trainen pas na de voederbeurt. Het heeft nu weinig zin om het hok schoon te schrapen, want alles is bevroren.

Bij de kweekboxen zijn er koppels die voor de tweede keer hun eerste ei hebben gelegd, nadat hun eerste ei van de eerste ronde 5-12 was. Die werden wel gelijk verlegd. Bij de eerste leg was één koppel onbevrucht en één koppel had slechts één bevrucht ei. Duiven met één jong laten doe ik niet, dat leg ik wanneer het geringd is bij een ander koppel. Duiven kunnen prima drie jongen grootbrengen. Met één jong in de schotel krijg je vaak problemen met buispennen of spreibenen.

Vernieuwde oude duivenhok

Ik krijg vaak de vraag of ik niet bang ben voor de prestaties van volgend jaar, aangezien ik het oude duivenhok – waar ze super op kwamen – tot de grond toe heb afgebroken. Nee, daar lig ik niet wakker van. De duiven zien er goed uit op hun vernieuwde hok. Volop dons met dit koude weer, wat een gunstig voorteken is.

Ja, er zijn genoeg hokken waar vroeger super op gespeeld werd en waar nu niet één prijs meer op gewonnen wordt, maar dat heeft denk ik meer te maken met de duiven zelf dan het hok.

Ik heb de hokken afgebroken omdat er ratten onder gingen nestelen die soms gewoon door de bodem heen vraten. Er ligt nu een betonnen plaat van 18 cm onder en daar is het hok op teruggezet. Alle materialen zijn met de hogedrukreiniger gereinigd en opnieuw gebruikt in de opbouw. De kap is iets gezakt en de nok ligt nu uit het midden.

Het voorfront is exact hetzelfde gebleven, alleen de rotte planken zijn vervangen door nieuw Douglas. Het plafond is ook hetzelfde, maar beter beschermd met martergaas.

De indeling is wel veranderd, omdat ik me voortdurend ergerde dat ik bij de doffers op donderdag én vrijdag duiven uit het hok moest halen om in te korven. Dat verstoorde de voorbereiding van de vrijdagploeg volledig.

Ik heb vaak geopperd om de zware midfond gelijktijdig met de dagfond in te manden op donderdag, zodat we op de vrijdag nadien de lichte midfond in konden manden. De dagfond duiven hebben dan een extra dag rust gehad en zouden perfect meekunnen op die tussenvlucht, zodat ze bezig blijven.

Maar zoals aangegeven ben ik ook maar een roepende in de woestijn. Mensen die zelf überhaupt niet met duiven spelen weten het beter.

Prioriteiten

Zo begint men tegenwoordig eind april met spelen en stopt men voor half september. Vroeger speelden we van begin april tot eind september. We zitten nu jaarlijks met vogelgriep en hittegolven, dus laten we het seizoen nog maar wat verder inkorten in plaats van oprekken…

Nu nog de methode SNEL doorwringen en achteraf vluchten manipuleren en GPS-setjes uitgeven waarvoor alle liefhebbers moeten meebetalen zonder eerst hun akkoord te vragen. Waar we in beland zijn weet ik niet, maar het voorspelt weinig goeds voor de toekomst van de duivensport.

Ruilden ze dit soort zaken maar in voor het oplossen van echte problemen zoals de vogelgriep, want dat wordt de doodsteek van onze sport. Er zijn plekken in Nederland waar ze hier nu voor de vierde keer mee kampen. Vroeger kwam het in het voorjaar en was het uitgedoofd in mei, maar het is inmiddels een jaarrond fenomeen.

Versterking

Voor wie nog versterking zoekt, vanaf zondag kan je alvast bieden op de Pearls of the Sky zaalveiling op GPS. Daar zitten vier duiven tussen die rechtstreeks uit bevlogen en bewezen kweekduiven komen zoals Avatar, Olympic Millennium, Super Daisy, Lichte Super Rossi, Witbuiks Blue en Golden Ace. Dit is tevens de laatste kans. Na het ontvallen van de superduivin van het Millennium koppel realiseer ik me hoe betrekkelijk alles is en hoe snel dingen kunnen veranderen.

Er is van deze duiven bijna nooit iets weggegaan op een paar vrienden na, maar na dit jaar gaat er niet één meer weg. Ik houd duiven voor de hobby en beleef daar veel plezier aan, vooral aan duiven die net dat beetje meer laten zien op het hoogste niveau. Avatar, Olympic Millennium, Super Daisy, Lichte Super Rossi, Witbuiks Blue en Golden Ace hebben dat allen gedaan op het vlieg- en kweekhok.