Eerlijkheid duurt het langst

Hier zijn in de loop der jaren best wat duiven weggegaan op bonnen of wat dan ook.

Ik herinner me 2002 toen een liefhebber uit Rayon 1 een duif mocht uitzoeken uit een nest. Hij nam de ene mee, terwijl ik hem de andere aanraadde. De beste man belde ruim een maand later op of hij alsnog die duif kon ruilen tegen de duif die ik hem adviseerde. Ik maakte daar geen probleem van.

Ik kwam hem daarna regelmatig tegen op prijsuitreikingen, maar over die duif werd nooit gesproken. De beste man werd zelfs nog nationaal hokkampioen op de midfond. Zoā€™n 10 jaar later ontving ik een e-mail: ā€œMijn beste kweker is doodā€. Dat was dus die duif waar hij al die jaren nooit over gerept had.

Het is niet al goud wat blinkt. Een liefhebber in Oost-Brabant haalde hier destijds ook een duif. Deze was niet goed genoeg voor hem en werd op duivenmarktplaats verkocht. Een vriend van mij kocht hem en die duif is nu zijn beste kweker.

Een andere jeugdige liefhebber uit Rayon 1 haalde hier tien jongen. Drie daarvan werdenĀ verkocht of weggegeven, waarvan de nieuwe eigenaren mij vermeldden hoe goed ze daar wel niet mee waren.

Zelf behield hij twee van de tien duiven. Broer en zus waren toppers en wonnen meerdere 1e prijzen. De duivin kweekte ook super, totdat ze verspeeld werd. Op de stambomen staat mijn naam niet vermeld, terwijl ze toch echt hier gekweekt is met mijn ring om.

Zulke types zijn hier niet meer welkom voor duiven, evenals alle liefhebbers die hier met gratis duiven zijn vertrokken en ze vervolgens spoedig hebben verkocht.

Adam Thomas uit Wales haalde hier jaren terug verschillende duiven en had met bijna allen succes, dat kan je bij hem navragen.

Uiteindelijk kweek ik veel meer slechte dan goede duiven en niet iedereen heeft er de juiste partners voor of is duivenmelker genoeg om er iets mee te kunnen.

Ook kreeg ik enkele jaren terug bericht uit Dubai. De man had ergens een duif van mij gekocht en vroeg mij om de stamboom, hij zou uit mijn Super Rossi komen. De duif had een Belgische ring om. Ik ring nooit duiven met Belgische ringen, heb ik hem verteld. Dat is dus duivensport.