Totale verkopingen

De totale verkopingen komen er weer aan. Redenen: rugklachten, weggekocht worden, blind worden, noem maar op. Toch lopen er het jaar erop meestal weer evenveel duiven als men verkocht heeft.

Ik las ergens dat bepaalde namen binnen no time terug staan nadat zij hun duiven hebben verkocht. Toch kan ik meer voormalige tophokken opnoemen die dat niet gelukt is. Met uitzondering van de hokken die ten tijde van hun ‘totale’ verkoop nog ergens 200 jongen uit hun beste duiven hadden gestald, natuurlijk.

Hoe mijn duiven bij anderen presteren vind ik zeker interessant, maar hoe ze op eigen hok presteren nog vele malen meer. Mijns inziens kan dat altijd beter, de jonge duiven vielen me namelijk wat tegen afgelopen seizoen. We vlogen dit jaar zes afdelingsvluchten bij de jonge duiven waarbij ik 5x in de top 10 begon. Op beide vluchten boven de 400 km begon ik met de 2e NPO.

Voor de eerste keer sinds jaren zijn er meer jonge duiven jaarling geworden die dit eigenlijk niet verdienen op basis van hun prestaties. Ik ben benieuwd wat dat brengt volgend jaar.

Bij de Beste Liefhebbers van het voormalige WHZB zien we elk jaar een verloop. Pakt men de top 5 van de afgelopen 4 jaar, dan keren alleen Eijerkamp en Embregts-Theunis elk jaar terug. In 2022 zou dat wel even veranderen, want er kwam een nieuwe opzet. Toch werd ik 2e en voor de zoveelste keer Gouden afdelingskampioen FZN, maar ik heb vast geluk gehad.

Maar nogmaals, een tevreden liefhebber zaagt aan zijn eigen stoelpoten. Ik ben nooit tevreden en zie altijd verbeterpunten.

‘Nieuwe’ hokken

Dit najaar heeft een goede gepensioneerde vriend alle kweekhokken tot de grond toe afgebroken en verkleind teruggebouwd. Ze zijn van alle gemakken voorzien en zijn beter beveiligd tegen mens en ongedierte.

Het vlieghok van de oude duiven is ook tot de grond toe afgebroken. Onder de hokken is een betonnen plaat gelegd, om de ratten te weren die in de wintermaanden gewoon door de bodem heen vraten.

Ratten zijn net zoals wezels en zelfs egels duiveneters. Ratten eten duiven tot aan het bot op, laat staan de ziektes die ze verspreiden. Maar goed, van onze milieuvrienden mag er geen gif gebruikt worden, totdat we straks het sprookje De rattenvanger van Hamelen herbeleven.

Alle materialen van de kweek- en vlieghokken zijn spijkervrij gemaakt en gereinigd met de hogedrukreiniger, daarna is alles opnieuw teruggebouwd. Er is haast geen nieuwe plank gebruikt bij de wederopbouw. Door de verkleining van 4,5 meter bleef er juist veel over.

Het dak is 40 cm verlaagd bij de oude duiven, de nok uit het midden gelegd. Verder hetzelfde als voorheen wat verluchting betreft. De rotte planken aan de voorzijde zijn vervangen voor nieuwe Douglas planken die gewoon vergrijzen zonder dat ze geverfd worden. Ben ik niet bang voor de prestaties op dat veranderde hok? Nee, een goede duif zal het goed doen en een slechte niet.