De laatste tour

Er zijn 59 duiven onderweg naar de laatste jonge duivenvlucht Orléans. Ik ben benieuwd wat ze ervan gaan maken. Aan mijn inzet heeft het niet gelegen, het is nu aan hun zelf. Volgende week nog een natourvlucht van 290 km en dan zit het seizoen er weer op.

Het komende jaar verandert er veel. Veel liefhebbers hebben de helft minder ringen besteld wegens de gestegen kosten van zo goed als alles. Verschillende mensen stoppen er zelfs helemaal mee. Het tij keren gaat niet lukken, vrees ik. Zelf heb ik trouwens ook een stuk minder ringen besteld.

Dit jaar hebben we al bij al nog een aantrekkelijk jonge duivenprogramma gehad, maar op veel plaatsen is de zin om nog met jonge duiven te spelen volledig ontnomen door verkeerde beslissingen en een onjuiste vluchtopbouw.

Veel liefhebbers spelen graag met jonge duiven, getuige de grote deelnames. Er moet alleen een programma komen dat meer instapmogelijkheden biedt en langer duurt. Concreet: halverwege juni beginnen en langzaam opbouwen met kortere vluchten en vanaf augustus minstens 3x 300+ km. Afsluitend eind augustus een monument als Orléans en men zal zien dat de animo snel terugkeert.

Zo ben ik een voorstander om Nederland in twee delen te splitsen en alle zware midfond-, dagfond-, overnacht- en NPO-vluchten met jonge duiven nationaal te vervliegen. Het vervoer kunnen we collectief regelen. Gevolg: minder losplaatsen, betere spreiding, geen kruislossingen en slimmere duiven (en dus minder verliezen). En stel een lossing comité op uit alle afdelingen, zodat er geen belangen ontstaan.

Daarbij komt dat de zin en beleving terug zal keren in de duivensport. Zoek sponsoren, richt een comité op, houd bonnenverkopingen… Het zou mooi zijn als men bijvoorbeeld per lossing een fiets kan winnen met slechts een kleine inleg, en dat de sponsoren de rest regelen.

Zo zou ook het NPO-bestuur opgedeeld moeten worden in een deel voor de organisatie en een deel dat zich bezighoudt met het aantrekkelijk maken van het vliegprogramma. Persoonlijk vind ik dat de verantwoordelijken voor het vliegprogramma bij de top van de Nederlandse duivensport moeten behoren, zoals elk bedrijf door mensen met de meeste kennis en ervaring geleid wordt.