De jeugd heeft de toekomst

We bevinden ons in een oude mannensport met al jaren weinig nieuwe aanwas.

Brabant heeft een speciale jeugduitslag. Van Banteux waren er zelfs leden die 129 duiven in de mand hadden. Allemaal mooi en aardig, maar Jantje en Pietje met een kippenhokje en 6 duifjes die het van hun zakgeld moeten betalen, hebben in deze categorie weinig te zoeken.

Dit was vroeger niet anders. Ik speelde bij de jeugd tegen jeugdleden die van hun ouders niet op het hok mochten komen. Pa vond het immers leuker om zelf de jeugdleden af te drogen. Ook daar werd destijds gepoeld en wat is er nou leuker dan als volwassen kerel het geld van kinderen af te pakken?

Afgelopen weekend

Wij speelden Melun met toch wel een bang hart door de late lossing. Gelukkig liep het goed af, al raakte ik net als vorige week mijn 3e getekende kwijt. Beide duiven hadden 3x per honderdtal op hun conto. De vlucht bood mogelijkheden om vroeg te spelen, maar ik begon met de 19e NPO. Te laat dus, maar zoals ik al zei: de snee is eraf en het is uitzingen nu.

Ik heb dit jaar veel goede duiven verspeeld, terwijl de rotzooi maar naar huis blijft komen. Alle duiven waren gestempeld, oud en jong. Van die pakweg 80 verspeelde duiven moet het eerste telefoontje nog komen. Dat ze allemaal dood zijn, maak je mij niet wijs.

Ik besprak dit met een topspeler die omwille hiervan een prepaid telefoon had gekocht en met dat nummer de duiven stempelde en registreerde. Nooit eerder ontving hij zoveel aanmeldingen. Er zijn dus duivenmelkers die wanneer ze een duif vangen van een bekende speler, meteen denken dat dat het om een goede gaat.

Echt goede duiven die achterblijven zitten vaak met een lege tank dichtbij huis. Een deel daarvan wordt doodgereden langs de kant van de weg, een ander deel wordt gegrepen door een kat. Het deel wat vermagerd en ontredderd op het hok loopt, wordt door sommige duivenmelkers meteen gedood. Gelukkig zijn er ook echte liefhebbers die zo’n duif laten herstellen en aanmelden.