Verloop concoursen

Als ik zie hoe snelheidsvirtuoos Herman Bevers ze zondag pakte, dan oordeel ik dat het niet erg zwaar was. Van Quiévrain pakte hij ze super en van Noyon duurt het concours net geen half uur. In het Diamantverbond heb je 19 minuten na de 1e van Noyon geen prijs meer.

Niet alle concoursen sluiten op deze vluchten binnen 10 minuten, de Belgen weten dat zelf als geen ander. Overal kaapten de gekende namen de ereplaatsen weg, wat bij een slecht concours niet vanzelfsprekend is.

Dat we met zijn allen naar de warmte wijzen zal best, maar oudere liefhebbers weten dat het vroeger ook warm was en er op alle afstanden gewoon prima gespeeld werd. Het gros van de meerdaagse fondvluchten wordt in warm weer gelost of de duiven vliegen of reizen daar tenminste doorheen.

Ik denk dat we de oorzaak elders moeten zoeken en dan denk ik meer aan luchtvervuiling, wat je deze dagen echt wel merkt. Er zit haast geen zuurstof in de lucht. Daarnaast zijn onze duiven niet meer zoals vroeger, ze zijn door de jaren heen teveel gepamperd in Nederland.

“Je moet in België komen spelen”, zegt men wel eens. Natuurlijk, ik wou dat dit kon. Goede duiven komen overal naar huis. Nederlanders zoals Henk de Weerd, Rik Hermans, Jan Hooymans en hok Reijnen hebben één ding gemeen: ze hebben allen nationale overwinningen op zak in België, vaak met Nederlandse duiven.

Ook in Nederland spelen die mannen met duiven, op Rik na. Ik hoef ze niet te vertellen dat het hier niet makkelijker spelen en winnen is dan in België, dat weten ze zelf immers beter.

Zo ken ik enkele welgestelde Nederlanders die snode plannen hebben en ook in België willen gaan spelen. Zij hebben enkele topverzorgers in dienst en die weten echt wel met duiven om te gaan. Ik ben benieuwd wanneer ze een geschikte locatie vinden.

Met alleen goede duiven ben je er nog niet, want de ligging doet ook veel. Woont men aan de oost- of westkant van een concours, dan is het vaak gemakkelijker winnen dan wanneer men centraal woont, dat is algemeen bewezen.

Zo behaalt men in Afdeling 5 vaak hogere snelheden dan in andere afdelingen, maar daar gaan ook de meeste duiven weg. Ik ben van mening dat een grote groep hogere snelheden kan behalen dan een kleine groep, al zullen ook daarover de meningen ongetwijfeld verschillen.