Eenvoudig systeem

Afgelopen week kwam Högni Ólafsson uit IJsland op bezoek. In IJsland worden onze mengelingen en bijproducten ook verstrekt, alsmede in Italië en nog wel meer landen. Alle Harry’s van superman Jan Hooymans groeien ook al jaren uit tot atleten met onze mengelingen en zo komen er steeds meer bij.

Eenvoud is de kern van dit systeem wat in alle landen en op alle afstanden kan worden ingezet. Dennis en Sandra Verhagen Buyl uit Westkapelle (Zeeland) bewezen dit nog eens door afgelopen weekend de 1e Nationaal Agen ZLU Jaarlingen te winnen. Zij plaatsten daarover een mooie reportage op de ZLU en Herbots website:

Eenvoud troef in de verzorging

De verzorging van de duiven is vrij simpel te noemen. Zo kun je ook niet veel fouten maken, meent Dennis. Tijdens het vliegseizoen krijgen de duiven als basis de NPO en Championsmix van Embregts-Theunis (verhouding 4:1) en Sandra voert ze in de potjes in hun nestbak. Een vol schepje, welk bij Prestavit (Embregts-Theunis) zit, dient als maat. De programma duiven krijgen 3 à 4 voerbeurten voor ze de mand in gaan, de All-In-One mengeling van Koopman. De duiven welke naar de fondvluchten gaan krijgen deze laatste mengeling één tot anderhalve week voor ze worden ingemand.

Nadat de duiven weer thuis zijn krijgen ze de volgende ochtend de producten Origanum Red met Octavit over het voer en twee dagen voor het inmanden krijgen ze over het voer Origanum Red met Prestavit. Het betreft hier de supplementen van Embregts-Theunis.

Keep it simple

Zo lag ik zelf enkele jaren terug met hevige rugklachten bijna heel de zomer op bed. Mijn vrouw – die verder niets met duiven heeft – gaf ze eten en drinken en maakte de hokken schoon. De buren waren bereid ze te pakken en in te manden en er werd even hard gepresteerd als normaal.

Natuurlijk kon dit alleen maar doordat ik al decennialang alles zo simpel mogelijk houd. Hierdoor kan een ieder de duiven verzorgen zonder ingewikkelde theorieën of schema’s die je elke dag een andere mengeling of product adviseren (lees: aansmeren) om in de voerbak of drinkpot te doen.

Duivensport is geen rocket science. Het gaat gewoon om goede duiven die je – al zij het soms met wat geluk – gezond moet zien te houden. De rest volgt meestal vanzelf. Dat daar af en toe ook een mindere vlucht tussen zit, is onderdeel van het proces.