Teveel of te weinig?

De meeste mensen denken dat ik de gehele dag in het duivenhok hang, maar dat is niet waar. Wel ben ik met de verzorging van alle duiven klaar wanneer de meeste uit bed komen en dat 7 dagen per week. Ik houd de duiven hetzelfde als in de tijd dat ik mijn bedrijf had; ik doe wat nodig is en niets wat overbodig is.

Vaak zie je dat wanneer mensen met pensioen gaan, ze juist slechter gaan presteren. Of ze doen er teveel aan of uit gemakzucht te weinig. Een duif is gebaat bij regelmaat en voor de rest zoveel mogelijk rust.

De kweekduiven krijgen hier rond 6.15u in de ochtend eten en drinken en die zie ik dan de andere dag pas weer.

Na de kwekers zijn de oude vliegduiven aan de beurt. De doffers trainen van 7.30u tot 8.30u. Om 7.30u gaan bij de jonge duiven de schuiven open en worden ze verzorgd. Nadat de doffers gevlogen hebben gaan de jongen los van 8.30u tot 15.30u. In de tussentijd ben ik met andere dingen bezig, zoals fietsen en lopen voor mijn rug en de tuin onderhouden. Om 16.45u gaan de duivinnen los tot 18u en dan zit de duivendag erop.

Zo ben ik van mening dat je eerder teveel dan te weinig tijd besteedt aan de duiven. Ik zie ze nooit trainen, het boeit me niet of ze wel of niet vliegen. Het draait gewoon om goede duiven in de breedte.

Als ik op vele hokken kijk hoe laag de prijspercentages per tiental zijn van het aantal gezette duiven, dan schrik ik daar wel eens van.

Het is niet zo dat ik met weinig duiven vlieg, maar ik sta momenteel alle weken wel bij de Grootmeesters op de vitesse, mid- en dagfond. Daarvoor moet je wel een stevig aantal van de ingekorfde duiven per tiental draaien.

Met de jongen begon ik afgelopen jaar met 130 duiven en werd ik Generaal Grootmeester. Tegen een klein hok geselecteerde duiven zou ik nooit moeten kunnen winnen.

Toch draait het hier ook alleen om een kleine ploeg duiven die per honderdtal kunnen spelen, de echte kwaliteitsvolle duiven. De rest is voor mij bladvulling, vandaar dat ik altijd eerder teveel dan te weinig duiven heb.

Zo sta ik er bij de jongen ook in. Dit jaar bewust minder kwekers gehouden en bewust minder jongen gekweekt. Ik word er zelf ook niet jonger op, vandaar dat de jongen spartaans opgeleerd worden, zodat ik straks met een ploeg kan starten die het klappen van de zweep kent. Ik ben degene die het niet kunnen liever nu kwijt dan bij de eerste prijsvlucht.

Afgelopen weekend zijn hier acht vreemde oude duiven binnengelopen tijdens en na de vluchten. Soms vind ik het niet gek dat het niet altijd lukt, want als je die duiven zag… Sommige waren oprecht voddebalen. Enkele hadden haast vierkante koppen en zaten stevig onder de luis.

Ik begrijp niet dat mensen zulke duiven mogen inmanden of überhaupt zouden willen inmanden. Dat men met zulke duiven geen prijs pakt, kan ik begrijpen. Dat duiven gelijk overal binnenspringen wanneer het een keer taai is, daar houd ik zelf zeker niet van.

Beter is het om het niet in aantallen te zoeken. Het seizoen is al even bezig, ga naar een dierenarts en begin de mindere exemplaren te ruimen. Ik ben er zelf nooit slechter van geworden door tijdens de vluchten te gaan kappen. De betere duiven zoeken toch wel een andere partner. Er ontstaat ruimte in het hok en het scheelt in je portemonnee.

De exemplaren die het niet kunnen zou ik uitselecteren. De duiven die overblijven en het dus verdienen, daarvoor zou ik niet op een euro meer of minder kijken in de begeleiding. Bij de jonge duiven trouwens idem dito. Degene die altijd slecht in zijn vel zit, weg ermee, het zal nooit een goede worden.