Op naar vlucht #1

We maken ons op voor de eerste officiële prijsvlucht van 2022. Er wordt een oostenwind voorspeld, wat mooi is voor de meer westelijk gelegen hokken. Ik vind zelf dat wanneer je duiven in orde zijn, je altijd een vroege duif moeten kunnen pakken, ongeacht de windrichting.

Bij de een zijn ze eerder in orde dan bij de ander, wat nog geen reden is om te panikeren. Als je duiven gewoon gezond zijn is het vaak een kwestie van afwachten. De oude duiven verduister ik tot halverwege mei, later is niet nodig. Ik deed dit vorig jaar ook en haalde het seizoeneinde nog perfect in de pluim.

Ik ben vandaag al wel begonnen met Octavit verstrekken. Het is nog maar 142 km, maar het lijkt werkweer te worden. Over 5 weken staat de eerste dagfondvlucht op het programma en dat is sneller dan je denkt. Het is dus belangrijk om je duiven nu al goed te ondersteunen. Bij mij krijgen ze op zaterdag- en zondagochtend Prestavit voor een snel herstel.

Hier is afgelopen weekend van de gelegenheid gebruik gemaakt om de jonge duiven tegen pokken te enten met het kwastje. Dezer dagen zijn ze normaal gesproken hele dagen los, maar wij moeten hier vaak de lossingen van andere afdelingen in de gaten houden.

De eerste jonge duivenvlucht is op 16 juli (143 km). Over 6 weken begin ik met opleren, begin juni dus. Ik neem daar ruim de tijd voor en wil dat ze er begin juli klaar voor zijn. Het kaf moet dan grotendeels van het koren gescheiden zijn.

Gisteren was de laatste prijsuitreiking van de Gouden Duif. Ik moest er eigenlijk heen, maar koos ervoor om met het mooie weer te gaan fietsen met de vrouw. Het kan niet altijd om duiven draaien in het leven dat immers snel genoeg voorbij gaat.