Afgelast

Alle vluchten van dit weekend zijn afgelast. Het is april, maar vanmorgen draaiden ze kerstmuziek op de radio. We leven duidelijk in andere tijden.

Met de sneeuw gaan hier geen duiven los, maar ze zaten wel gewoon in de open spoetnik. Vooral de jonge duiven leken het mooi te vinden. De oude vliegduiven hadden een bad in de ondergesneeuwde spoetnik.

Van het ene uiterste in het andere, dus. Zo loop je in een korte broek en een paar dagen later in een skipak. Van mij mag het voorjaar snel aanbreken, want ik heb het liever warm dan koud.

Een paar jonge duiven braakten. Zolang het bij enkele blijft, maak ik me geen zorgen en laat ik ze uitzieken. Het bijspenen terwijl een groot deel aan het ruien is, zorgt hier elk jaar voor lichte adeno problemen. Ze zijn wel gevaccineerd met de PMV/rota-enting, dus er vallen niet snel doden. Zolang de besmettingsgraad lager dan 20% is, grijp ik niet in.

De hedendaagse duivensport

Ik heb wel weer zin in een nieuw vliegseizoen en hoop weer een aantal mooie vluchten te kunnen winnen. Ik zal daar alles aan doen, maar je hebt natuurlijk ook wat geluk nodig.

In de hedendaagse duivensport maakt het echter niet meer uit of je alles op één hoop vliegt. Elke afdeling heeft hokken die niet te kloppen zijn, maar die niet opvallen omdat er niet over geschreven wordt. Waarom? Omdat ze als commercieel onbelangrijk worden bestempeld.

Zo schreef ik recent over de 1e WHZB Asduiven waar amper animo voor is. Nee, men betaalt liever 5x zoveel voor een onbewezen jong van een commerciële naam die ook niets gepresteerd hoeft te hebben. Er zijn zelfs hokken die niet vliegen, maar hun duiven doen wel grote bedragen uit. Ze hebben geen eigen stam of überhaupt iets gepresteerd.

Zij hebben wat dure duiven gekocht en bieden hun nazaten vervolgens als ‘exclusief’ aan. Dat heeft weinig met duivensport te maken, vind ik. Elke kampioen weet wat er moet gebeuren om aan de top te komen en daar te blijven. Zij verdienen het respect, maar krijgen dat lang niet altijd.

Asduiven en kampioenschappen

Neem de waanzin wat Asduiven betreft. Er zijn nationale Asduiven, WHZB Asduiven, Eendaagse Fondspiegel Asduiven, PIPA Asduiven… Iedereen noemt zijn winnaar “nationaal Asduif”. Dan is er nog de Olympiade duif jong die al behaald kan worden met drie natour prijzen. Zo’n duif hoeft niet eens op het jonge duivenprogramma te vliegen.

In België moet je wel heel slecht vliegen om niet bij de nationale kampioenschappen te staan. Althans, zo lijkt het, want daar kan men een blad vol schrijven met nationale titels. Over de Belgen niets dan goeds, ik kom er graag en houd van de mentaliteit, maar voor hun zou het ook beter zijn dat er één duidelijk kampioenschap is.

Men zou één nationaal kampioenschap bestaande uit 5 hokkampioenen en 5 Asduiven per spelcategorie moeten maken. Niet meer, niet minder. De punten halen uit de daarvoor aangewezen vluchten die voor het kampioenschap tellen en het liefst alleen uit de afdelingen of provincies.

Met de huidige opzet creëer je een totaal vertekend beeld. Speel je in een zwak rayon of samenspel, dan sta je bij de nationale kampioenen. Zo staat in Nederland de 1e nationaal Asduif bijvoorbeeld niet bij de eerste nationale Asduiven WHZB en vice versa.

En wie heeft bijvoorbeeld de beste jonge duif? Ik met Pure Gold die 1e Asduif werd bij WHZB en de PIPA Rankings of Comb. Koolen met hun Jaronneke die 1e nationaal Asduif werd bij de jonge duiven? Wie het weet, mag het zeggen.

Ben je nationaal Asduif, dan ben je in elke categorie lager ook 1e Asduif, zou je denken. Doordat iedereen een andere puntentelling heeft is dat dus niet het geval. Wij snappen het in Nederland al niet, laat staan dat iemand in het buitenland het begrijpt.

Zo werd ik afgelopen jaar met de jonge duiven:

  • 1e Asduif WHZB en 1e Asduif PIPA Rankings met Pure Gold uit Bingo x Millenniums Gold (kleindochter Millennium koppel).
  • 1e Gouden Crack jong met Olympic Rosa uit Urano x Olympic Millennium (dochter Millennium koppel).
  • 1e Asduif Brabant 2000 met Blue Jewel uit Millennium Boy (zoon Millennium koppel) x New Goldnugget).
  • 1e Asduif jong in het samenspel met Olympic Fairytail uit Urano x Olympic Millennium (dochter Millennium koppel).

 

Kortom, vier verschillende Asduiven in vier verschillende competities, maar wel allen nazaten van één en hetzelfde superkoppel.