Klaar voor de start

De oude duiven zitten inmiddels gescheiden. Bij de doffers lopen nog enkele jongen op de grond die na dit weekend naar hun eigen verblijf gaan.

In de derde week van maart ga ik op controle bij de dierenarts en dan kunnen wat mij betreft de vluchten beginnen. Of dat in een samenspel is weet ik nog niet. Eén enkele liefhebber heeft er kennelijk zijn persoonlijke missie van gemaakt om dit tegen te houden, dus we wachten rustig af.

Paratyfus

Gisteren belde een liefhebber uit het hoge noorden mij over paratyfus. Hij had zijn duiven wel gekuurd, maar ze waren er nog niet vanaf. Wat bleek, hij had ze na die kuur niet geënt.

Dierenartsen spreken elkaar vaak tegen wat paratyfus betreft. De een zegt wel enten, de ander niet. Weer een ander durft te roepen je duiven uit te laten zieken. Ik ben zelf geen dierenarts, maar mijn ervaring zegt: kuren én enten.

In het najaar van 2012 – na een superseizoen met de jonge duiven – brak hier de ellende uit. Ik kuurde uiteindelijk 3 weken met Trimsulfa gevolgd door een enting met een levende entstof Zoosal-T. Gelijk daarna nog 10 dagen Baytril.

Dat duiven veel kunnen hebben werd me toen wel duidelijk. De kuurperiode was in de ruitijd en na de rui lag niet één pluimpje verkeerd (wat mijn grootste angst was). Het jaar erop na het seizoen nog eens 10 dagen Baytril en een enting met een dode entstof en ik was er vanaf.

Wel heb ik elke duif met symptomen verwijderd, oftewel bijna de gehele lichting jonge duiven 2013. Nadien ben ik elke dag oregano olie over het voer gaan verstrekken (365 dagen per jaar) en daar zal ik nooit meer mee stoppen.

Sportiviteit

Zoals elk jaar in deze tijd komen er regelmatig duiven terug die als jong verspeeld zijn. Ze lopen niet binnen omdat ze vervreemd zijn van het hok. Dat zulke duiven niet ver van huis zitten is zeker en dat zegt heel wat over de sportiviteit van sommige liefhebbers.