De kweek loopt ten einde

De laatste jongen voor eigen gebruik zijn geringd en het zijn er minder dan vorig jaar. Ik vermoed met zo´n 80 tot 100 jonge duiven te kunnen starten. Meer dan genoeg vind ik zelf. In Brabant hoor je met dit aantal al tot de grotere hokken. In Zuid-Holland wellicht bij de kleinere, maar ieder zijn ding natuurlijk.

De eitjes die de komende weken worden bijgelegd breng ik groot en gaan naar Jan. Daarna wordt alles gescheiden en koppel ik de 20 beste duiven tegen elkaar die nog twee rondes grootbrengen. In de zomermaanden kweek je immers de mooiste jongen. Eind juli / begin augustus moeten de kweekduiven uiteen zitten om tot rust te komen en volledig uit te ruien.

Dit jaar had ik het aantal kweekduiven teruggebracht naar 30 koppels en de kans is groot dat ik die volgend jaar terugbreng naar 24 koppels. Het gaat alleen om de beste duiven en naar mijn gevoel is het vlieghok op peil, daar hoeft niet jaarlijks 75% vervangen te worden.

Voor 2006 hield ik principieel niet meer dan 60 duiven de winter door. Inmiddels zijn er dat 120, maar de bedoeling is om terug te gaan naar 100 (24 kweek- en 24 vliegkoppels). De jaren en fysieke klachten gaan ook hier tellen, vandaar dit besluit.