De week voor kerst

Iedereen wordt maar weer eens verplicht opgesloten. Voor mij als duivenmelker geen probleem, ik kom mijn dagen wel door. Eigenlijk zit je als duivenmelker altijd wel in een vorm van quarantaine. In het vliegseizoen kom je nergens en daarbuiten is er de angst om weg te gaan en alles alleen te laten.

Daarom breng ik de meeste tijd aan huis door. Nu is dat hier gelukkig geen ramp, ik kan me in mijn tuin prima bezighouden. Zo ben ik al weken aan het snoeien, elke dag een beetje. Nu nog wat opruimen en dan hoop ik met de kerstdagen alles weer in orde te hebben.

Bij de duiven gaat alles zijn gangetje, de kweekduiven broeden en de eerste jongen zijn er volgend weekend weer. Verschillende koppels heb ik weggegooid en komen volgend weekend op nieuwe eitjes. De vliegduiven worden in de eerste week van januari gekoppeld en krijgen daarna tot aan het vliegseizoen rust.

Wanneer we gaan spelen is mij nog niet bekend. Leden van andere afdelingen hebben ons programma schijnbaar al wel gezien, maar ik nog niet. Kennelijk weet men ook al dat Brabant 2000 niet samen los wil met Oost Brabant wat sectievluchten betreft. Mij maakt het niet uit, van mij mag alles tegelijk los onder het mom van heden ik, morgen gij.

Als je met een westenwind samen lost, moet je dat ook met een oostenwind doen. Ik heb nooit de concurrentie ontlopen en zal dat ook nooit doen, hoe groot ze het spelgebied ook maken. Het is allemaal een kwestie van aanpassen en selecteren op duiven die daarmee om kunnen gaan.

Ik houd van eerlijkheid. Kampioenschappen boeien me weinig, maar het liefst word ik wel op een eerlijke manier kampioen. Ik zal daar nooit duiven voor thuishouden of minder duiven zetten in een rayon waaruit de punten worden gehaald. Ik weet inmiddels wel dat topduiven in alle afdelingen meekunnen. Die kunnen ook in België of welk land dan ook het verschil maken.

Hier zitten ook nog enkele bovengemiddeld goede duiven in de vliegploeg. Zij zullen het vast niet elke week laten zien, maar wanneer er in 2022 echt vroeg gevlogen wordt, zullen zij het zijn. Die duiven hebben het in zich waar de rest nu eenmaal een simpele prijsvlieger blijft.

Op ieder hok schuilt een echt goede duif. Tophokken hebben er meerdere, maar die hebben per saldo vaak ook meer duiven. Alles is een kwestie van interpreteren. Hier zie ik al jaren dat de topjongen het ook als oude duif uitstekend doen. In uitpersen van jonge duiven geloof ik dan ook niet.

Wel moet ik bekennen dat sommige het pas weer als tweejarige oppakken, waar anderen de lijn als jaarling gewoon doorzetten. Een duif die als jong net onder de top hangt kan doorbreken als jaarling, maar blijft dan vaak ook net weer onder de top hangen.