Hoe en wat

Een duivenmelker zit vaak vol plannen en dat is hier niet anders. Wanneer te koppelen, bijvoorbeeld. Ik ben zelf van plan om de vliegduiven in januari te koppelen. Of dat begin, midden of eind januari wordt, weet ik nog niet.

Er is nog geen definitief vliegplan voor volgend jaar, maar dat alles later begint is zeker. Normaliter wordt op 15 januari gekoppeld, ze brengen dan een koppel jongen groot en broeden nog tien dagen na. Aangezien de seizoenstart enkele weken op lijkt te schuiven, denk ik niet dat ik ze bij laat leggen. Maar ook dat weet ik nog niet zeker.

De vliegduiven zijn boven verwachting snel klaar met de rui. Bij sommige jaarlingen nog één oude pen, maar die gaat er deze maand uit. Eigenlijk zijn ze er al klaar voor, want ze vliegen goed om huis. Toch laat ik ze niet te lang hun gang gaan. Eenmaal uitgevlogen gaan ze gelijk naar binnen. Enkele keren per week de vleugeltjes los en klaar, meer is nu niet nodig.

Ze krijgen vandaag hun paramyxo-enting en dat gebeurt met de normale Colombovac. Bij de jongen zal daar nog rota bijzitten, maar bij de oude duiven zie ik daar geen nut van in.

Vloerdekkorrel

In de week voor kerst worden alle jonge duivenhokken voorzien van een nieuwe laag Vloerdekkorrel, die tot na het vliegseizoen blijft liggen. Ik heb drie secties voor de jonge duiven. In de laatste sectie komen pas begin april duiven, maar ook daar leg ik alvast lava in. Het kan maar gebeurd zijn.

Deze week ontving mijn zoon verse Vloerdekkorrel die kurkdroog zit verpakt. We kregen namelijk van enkele liefhebbers te horen dat de partij van vorig jaar her en der toch wat vochtig was, waardoor de lava minder snel opdroogde in hun hok. Na onderzoek kwam dit doordat de lava onvoldoende was afgekoeld na het droogproces, waardoor in sommige zakken condens ontstond. Dit probleem heeft de leverancier nu dus opgelost.

Eenvoud

Gemak dient de mens en zo bekijk ik de duivensport nu eenmaal. Vandaar naast de lava ook de eigen mengeling en geen gedoe met tien verschillende zakken voer. Als je elk jaar alles hetzelfde doet, vergeet je niets. Daarbij weet je dat als het even wat minder gaat (en die periodes hebben we allemaal), je daar geen verandering hoeft te zoeken.

Zoals ik al eens schreef: wie de minste fouten maakt, wordt kampioen. Vandaar dat hier alles weer hetzelfde en zo simpel mogelijk blijft. Zelfs mijn dochter – die verder niets met duiven heeft – zou ze gemakkelijk kunnen verzorgen zonder daarbij fouten te maken in de voeding of wat er in de drinkpot moet.

Mijn duiven moeten het zelf zien op te lossen, hier bijvoorbeeld geen kacheltjes. Nee, gewoon open en vochtige hokken in de wintermaanden. Droge hokken in deze tijd van het jaar zijn slecht voor duif én melker. Ik betreed na het vliegseizoen eenmaal daags de hokken en that’s it. Zodra er jongen zijn, ga ik weer over tot twee keer per dag voeren.