Concept vliegprogramma 2022

Ik zag het concept vliegprogramma 2022 in Brabant 2000 en dat is duidelijk in elkaar geflanst door mensen zonder verstand van duiven. In ieder geval door mensen zonder interesse in het jonge duivenspel. De jongen krijgen een paar vluchtjes om de kerk en gaan nog later beginnen.

Bij de overnacht daarentegen zijn zoals altijd mogelijkheden te over met 6 vluchten + 1 optioneel. Ook zijn er nog zes ZLU opties en tal van opleermogelijkheden met de zondagsvluchten en vrijdag inmandingen in Hank. Kortom, meer overnacht- dan jonge duivenvluchten. Hoezo belangen?

Weet men nog steeds niet dat het gros van de leden een programmaspeler is en evengoed ledengeld betaalt? Zo laat men de nalijn ook nog eens vervliegen met jong en oud en ook daar beperken ze zich tot rondjes om de kerk.

In mijn ogen beginnen ze zowel met de oude als jonge duiven twee weken te laat. Het is in april vaak mooier weer dan in de rest van de zomer, datzelfde geldt voor september. Verder is het jonge duivenprogramma onvoldoende selectief door de veel te korte afstanden. De verliezen van de laatste jaren zijn daar een duidelijk, direct gevolg van.

Waarom geen extra attractievlucht in september van 450 km voor degene die hun jonge duiven ervaring op willen laten doen voor de dagfond het jaar erop? Laat wat mij betreft die punten niet tellen, maar gun zo’n grote groep hun plezier in plaats van alleen naar een kleine groep klagers te luisteren.

Men verschuilt zich verder achter de roofvogelaanvallen begin april, alsof roofvogels na april postduiven van hun menu schrappen…

Voor mij zijn er voor 2022 in ieder geval een drietal zekerheden:

  1. Dezelfde groep liefhebbers wordt weer kampioen.
  2. Dezelfde groep liefhebbers kampt weer met grote verliezen bij de jonge en oude duiven.
  3. Dezelfde groep liefhebbers loopt na een zwaardere mid- of dagfondvlucht weer te klagen dat hun hok half leeg is.

 

Verliezen

Er komen bij de oude duiven steeds vaker grotere verliezen voor omdat het jonge duivenprogramma zo slecht is opgetuigd. Kleine kinderen sturen ze toch ook niet van groep 2 direct naar het voortgezet onderwijs? Dat is bij jonge duiven niet anders.

Als we eens zouden weten hoeveel oude duiven er jaarlijks op overnachtvluchten zoals St. Vincent en Barcelona worden verspeeld, dan moesten ook die worden ingekort. Het verschil is echter dat die liefhebbers zich niet of minder beklagen op social media.

Fuseren

Ik sprak onlangs met een bestuurslid van de NPO over dat de afdelingen niet meer van deze tijd zijn. Die moeten op de schop vind ik, want de meeste afdelingen hebben onvoldoende leden en kunnen het daardoor financieel niet meer rond (blijven) krijgen. Denk bijvoorbeeld ook aan oud vervoer en chauffeurs op leeftijd.

De meeste afdelingen worden helaas bestuurd door vrij koppige mensen die zelf nooit iets hebben gepresteerd op de wedvluchten en weinig hart hebben voor de duivensport. Het is jammer dat zij hoognodige vooruitgang in de weg staan. Nederland moet snel naar hooguit zes afdelingen, maar ik begreep van de NPO-bestuurder dat het erg moeilijk is om afdelingsbestuurders hun macht te ontnemen. Een slecht voorteken, natuurlijk.

Verenigingen en samenspelen zijn al gefuseerd om een en ander betaalbaar te houden. Datzelfde moet met de afdelingen gebeuren als men de jeugd (40+) een kans wil geven om nog 25 jaar met duiven te spelen. Dit is een taak voor het NPO-bestuur en ik hoop ook echt dat zij daarmee aan de slag gaan.

Vorderingen ruiperiode

Terug naar de orde van de dag. De duiven hebben de Baytril kuur achter de rug. Ik ben nu de hokken aan het schoonmaken en die spuit ik in met Virkon S, daarvan doe ik 50 gram in 10 liter water. Aankomende zondag worden de duiven ingeënt met een dode entstof tegen paratyfus.

Mijn pot Octavit die nog niet helemaal leeg is, meng ik nu met de Prestavit en dat gaat tweemaal per week over het voer. Verder krijgen ze eenmaal per dag eten en drinken en eenmaal per week een bad.