Wat nou verliezen

Deze week had ik diverse liefhebbers over de vloer die allen duiven naar de poelier hadden gebracht. Bij elke poelier puilden de hokken uit van aangeleverde slachtduiven. De NPO doet er dus goed aan om het jonge duivenspel nog verder in te korten, dan kunnen er volgend jaar nog meer jongen naar de poelier totdat zij er geen meer aannemen wegens overschot.

Blijf dan ook vooral luisteren naar die schreeuwers op social media die daar al mee beginnen voordat de vlucht überhaupt voorbij is. Dat zijn vaak ook de mensen die de wekelijkse poll invullen.

Nee, maak het vliegprogramma gewoon zwaarder en zet er een nalijnprogramma met korte afstandsvluchten naast voor wie graag veel duiven naar de poelier brengt.

Ik sprak ook iemand die niet aan opleren toekwam wegens tijdgebrek. Hij besloot daarom de gehele ploeg winterjongen (meer dan 100) op de nalijn te spelen. Hij verloor daar 55% van. Dat er in augustus geen duiven worden verspeeld, is dus volslagen onzin.

Mijn bijna 86-jarige schoonvader heb ik 18 jongen gegeven. Hij verspeelde er twee, de rest selecteerde hij uit. Die duiven zijn tweemaal weggebracht (15 km) en gingen de eerste vlucht mee op 100 km. Ze vlogen daarna het gehele programma zonder dat hij ernaar omkeek. Ik heb ze ingeënt en een geeltablet gegeven, that’s it.

Ik denk dat je minder duiven verliest als je uit redelijke duiven kweekt en ze in één keer afspeent zonder bij te spenen. Opgeleerd of niet.

Op eigen hok leer ik ze wel veel op en daar begin ik zo vroeg mogelijk mee. Ze worden ook zo vroeg mogelijk ingeënt tegen alle kwalen. Waar ik iets aan zie, wordt opgeruimd zonder naar de stamboom te kijken. Het is hier één grote selectieronde die 12 maanden per jaar doorgaat.

Ik probeer ze gezond te houden met de eigen voeding en bijproducten, waarbij ze alle dagen Origanum Red op het voer krijgen, gezamenlijk met wat Champions Mineralenmix.

Verder staat alles zoveel mogelijk open. Verse lucht is goed voor zowel duif als liefhebber. De duiven zijn vaak zo glad als zijde en blinken volop. Zo hoort het ook. Wie zich hier niet mee redt, kan vertrekken.