Het gedoe begint alweer

Gisteren had ik het nog over het afbreken van het jonge duivenspel. Zie onderstaande mail:

Ook deze week spelen de weersomstandigheden ons parten en tevens worden we gedwongen door het niet beschikbaar zijn van losplaatsen het programma voor de jonge duiven aan te passen. Op advies van de vliegprogrammacommissie hebben we de navolgende vergunningen voor Brabant 2000 aangevraagd.

Woensdag 23 juni Duffel 55km (trainingsvlucht voor jonge duiven) lossing per rayon.
Zaterdag 26 juni Duffel 55km (trainingsvlucht voor jonge duiven) lossing per rayon.
Zaterdag 3 juli Bierges 91km (vlucht voor jonge duiven) lossing per rayon.
Zaterdag 10 juli Quievrain 143km (vlucht voor jonge duiven) lossing per rayon.
Zaterdag 17 juli Quievrain 143km (vlucht voor jonge duiven) lossing in 2 groepen.
Zaterdag 24 juli Niergnies 183km (wedvlucht voor de jonge duiven) lossing in 1 groep.
Zaterdag 31 juli Niergnies 183km (wedvlucht voor de jonge duiven) lossing in 1 groep.

Nog een hittegolf erbij en wij spelen dit jaar niet verder dan 300 km. Het wordt augustus voor we de 200 km passeren. In België hebben ze dan al Bourges (gemiddeld 460 km) gespeeld. En ja, daar hebben ze inmiddels ook een deel van de jongen verspeeld, maar ik voorspel dat wij na 31 juli van Niergnies ook meer dan 30% van de jongen kwijt zijn. En dan druk ik me voorzichtig uit, denk ik.

We ontkomen nu eenmaal niet aan verliezen. Pak je de laatste 20 jaar erbij, dan zie je dat de jonge duiven worden verspeeld op de eerste vijf vluchten. Ik noem dat de “kaf van het koren vluchten”.

De hardheid die onze jongen in de jaren ‘90 opbouwden op NPO-vluchten, is verloren gegaan. We zien dat terug aan de wekelijks grote verliezen bij de oude duiven. Ter illustratie: de derde vlucht telde ruim 19.000 duiven (inclusief trainingsduiven) versus afgelopen weekend alle drie de vluchten bij elkaar 11.682 duiven. Dat zijn 7.500 duiven minder en cijfers liegen niet.

Ze maken een vliegprogramma en passen dat 2 weken voor de vluchten zonder geldige reden aan. Althans, het weer 2 weken vooruit voorspellen, vind ik geen goede reden. Nu zie je dat sommige liefhebbers bij Bauwens moeten organiseren, omdat ze de mogelijkheid niet krijgen hun jongen van normale startafstanden op te leren.

Ik zou zeggen drie à vier opleervluchten vanaf juni, startend bij Merksem 35 km, bijvoorbeeld. Op zaterdagavond inmanden en op zondag los. Daarna kunnen de wedvluchten op een normale manier starten, bijvoorbeeld:

3 juli Quiévrain voor rayon 1 en 2 en Bierges voor rayon 3 en 4;
10 Juli Quiévrain voor alle rayons;
17 Juli Niergnies;
24 juli Péronne;
31 juli Morlincourt.

Voor het geval er vluchten wegens warmte moeten worden afgelast, kan je een uitloop tot eind september aanhouden. De boel kan dan verschoven worden zonder aanpassingen te maken in de wedvluchten.

Vorig jaar moesten diverse verenigingen handtekeningacties optuigen omdat ze het niet eens waren met alle veranderingen in het vliegprogramma. Nu een jaar verder gaat men vrolijk op oude voet verder. Mijns inziens zou het nieuwe NPO-bestuur meer toezicht moeten houden op dergelijk beleid van sommige afdelingen, want dat gaat simpelweg ten koste van het ledenaantal.