Het wordt wat beter

Vanmorgen en de komende dagen is er vorst aan de grond en overdag geregeld zon. Het is koud, maar wel gezond weer voor de duiven. Hier trainen ze eerst een uur in de ochtend en daarna gaan ze de mand in voor 25 km.

De oude duiven trainen super, maar dat hoor ik overal, dus dat zegt niet zoveel. Vaak zwakt dat wel af wanneer ze enkele vluchten hebben gevlogen.

Het belooft duivenweer te worden dit weekend; koud en een kopwind. De duiven waar men dit jaar wat van mag verwachten, zullen zich met zulk weer gelijk aan de frontlinie tonen. Mijn duiven worden deze week opgevoerd met NPO-mix, zodat ze goed gevuld aan de start beginnen.

De jonge duiven stop ik zondag allemaal in de mand en worden dan met het kwastje tegen pokken gevaccineerd. Vaak breekt er dan enkele weken later adeno uit, maar liever nu dan in het vliegseizoen. Ze komen na een stevige adeno uitbraak vaak wel in orde.

Nu ze dit jaar gevaccineerd zijn met de combi-enting PMV/rota ben ik benieuwd of adeno überhaupt langskomt en hoe hevig. Ik heb al van diverse liefhebbers gehoord dat hun duiven er last van hebben, maar zij hebben allemaal niet met deze enting gevaccineerd.

Ook paratyfus is weer op veel hokken gesignaleerd, blijkt uit de vele vragen die ik er al over heb gehad. Paratyfus kan je echt voorblijven door elk jaar te kuren en vaccineren waarbij je de producten afwisselt. Na de kuur nog een goede hokontsmetting met Virkon S of Dettol.

Mensen die roepen hier niet tegen te kuren of vaccineren vragen er vroeg of laat een keer om. Vaak heb je dan stevig ellende op je hals gehaald wat je ook je beste duiven zal kosten. Paratyfus is niet iets om gerust in te zijn, ik blijf daar alle jaren alert op.

De oude vliegduiven zijn 3 weken terug nog gevaccineerd met Zoosalt T, dat was overigens 8 jaar geleden dat ik net voor het vliegseizoen een levende entstof heb gebruikt. Normaal vaccineer ik met een dode entstof na de kuur in het najaar, ook afgelopen najaar trouwens. De jonge duiven worden 4 weken voor het vliegseizoen gevaccineerd met een dode entstof.