Never change a winning team

De duiven gaan vanaf half volgende week op weduwschap nadat de laatste eitjes zijn opgehaald. Vanaf dan houd ik me meer bezig met het nieuwe seizoen en alles in het regiem brengen.

De doffers trainen om 8u een uur met gesloten klep en de duivinnen vanaf 16.30u een uur verplicht. De tijd van loslaten in de ochtend en avond verandert wanneer de verduistering begin mei verdwijnt.

Eenmaal daags goed trainen is ruim voldoende om een heel seizoen goed te spelen. Vroeger trainden de jonge duiven hier tweemaal daags, maar daar ben ik al jaren mee gestopt. Ook die trainen dus eenmaal daags.

De oude vliegduiven brengen gewoon een koppel jongen op en broeden een dikke week na. Ze moeten in het seizoen weten waar ze voor vliegen, vandaar dat ik ze lang bijeenhoud tijdens de kweek.

Hier heb ik nooit last van lesbisch gedrag bij de duivinnen, terwijl ze gewoon los op het hok vertoeven. Zijn ze echt in orde, dan pakken ze elkaar aan op de vloer.

De duivinnen blijven altijd tot de dag na de vlucht bijeen. Ik besteed daar geen aandacht aan en praat er niet tegen, het is voeren en weg. Zou ik dat wel doen, dan lopen ze staartslepend door het hok en dan beginnen de problemen.

Ook bij de oude vliegduiven – doffers en duivinnen – staan de voorfronten en plafonds jaarrond open. De wind blaast vrij door de hokken heen. Bij de jonge duiven is dat ook zo. Zij lopen gewoon buiten voor de hokken op de grond. De doffers en duivinnen schijnen daar geen last van te hebben.

Zo kwam ik vroeger op veel plekken waar de kinderen niet buiten mochten komen overdag, omdat de weduwnaars dan verstoord zouden zijn. Totaal van de zotte, natuurlijk. Hier zijn jarenlang vrachtwagens en tractoren op vijf meter afstand van het hok op en neer gereden toen ik nog een bedrijf had. De duiven keken er niet eens naar om en sloegen ook niet de lucht in.

Alles draait om gewenning. Je moet als liefhebber de lijntjes uitzetten en de duiven moeten zich daarop aanpassen.

Samen met mijn overbuurman train ik de duiven. Omdat hij ook een flinke ploeg jongen heeft, laten we die op hetzelfde tijdstip los. Zodanig dat wanneer de oude duiven trainen, er geen jongen los zijn of wanneer mijn doffers los zijn, ook die van hem los zijn. Dat is gewoon een kwestie van afstemmen.

Hier speel ik kort op de bal en ook bij hem doe ik de selectie dit jaar. Het moet met goede, vitale duiven gebeuren en zoveel mogelijk op natuurlijke basis. Duiven die daar niet tegen kunnen, worden ongeacht hun afkomst verwijderd.