Holle vaten!

“Holle vaten klinken het hardst” heb ik al eens gezegd en dat blijkt maar weer eens.

Binnen Brabant 2000 is geen standvastigheid, ze luisteren naar iedereen die maar wat roept. Er zijn liefhebbers die direct na één slechte vlucht schreeuwen over inkorten in plaats van de hand in eigen boezem te steken. Tal van liefhebbers kampten met adeno de laatste weken, maar de duiven moesten mee en ja, dan zijn de verliezen nu eenmaal groot.

Nu willen ze het klaarspelen om 35 km in te korten, een goede 20 minuten vliegen. Dat gaat nergens over en daarmee breng je de rest van het vliegprogramma in gevaar. Tal van liefhebbers heb ik vandaag gesproken en niemand begrijpt het nut van 35 km inkorten als de voorspellingen 25 graden met een westenwind zijn (ofwel wind mee door de westelijke losplaats).

Door de jonge duiven steeds meer te pamperen speel je ze onherroepelijk een keer massaal kwijt op een vlucht van 300 km met kopwind. Daarbij heeft een groot deel van Nederland vorige week al in één grote groep gelost en blijven wij met Rayonlossingen bezig.

Dit alles is geen goede zaak als je het mij vraagt. Ik had het advies gegeven om Rayon 1 en 2 in Péronne te lossen en 3 en 4 in Niergnies. Iets meer moeite met twee wagens, maar van de nood moet nu eenmaal wel eens een deugd worden gemaakt.

Eigenlijk moet ik me er niet druk meer om maken, maar wie doet dat dan wel? Als het hitteprotocol over heel Nederland intreedt doe je daar niks aan, maar op eigen houtje vluchten inkorten omdat dit enkele liefhebbers beter uitkomt is niet goed.

Eerder dit jaar schreef ik dat we beter eind juni met jonge duivenvluchten kunnen starten, dan hebben ze ervaring opgedaan wanneer de warme augustusmaand komt. Nu moeten we als het tegenzit alle weken inkorten wegens warmte en komen de NPO-vluchten in gevaar. En waar gaat het over… Hij houdt 25 graden met een westenwind, maar ik raadpleeg schijnbaar andere weersites!