Reacties

Als je blogs schrijft krijg je nogal eens vragen of reacties. Soms positief, soms negatief. Ik blijf erbij dat iedereen zelf mag weten hoe hij of zij over bepaalde dingen denkt.

Een veelvoorkomende vraag is hoe en wat ik mijn duiven voer. Het voeren lijkt me duidelijk, dat staat hier uitgebreid beschreven. Het komt erop neer dat ik op gevoel voer. Naargelang de vlucht en windrichting maak ik het voer vetter door richting de dag van inkorven ´s avonds extra NPO-mix te geven.

In het vliegseizoen zit soms Belgasol in het water, voornamelijk bij warm weer. Bij alle jonge en kweekduiven zit Naturaline met extra look in het drinkwater. Ik verbruik ongeveer 20 liter Naturaline per jaar en tien bollen knoflook.

Veranderen doe ik niet snel. Ik test wel eens een supplement, maar als het geen toegevoegde waarde heeft stop ik er ook snel weer mee. Ik gebruik af en toe de mineralen- en conditiemix van Mariën, maar moet bekennen dat ik ook kampioen ben geworden in jaren dat ik dat niet gaf. Wel geef ik dagelijks onze Champions Mineralenmix, een combinatie van toevoegingen waarvan ik geloof dat ze meerwaarde bieden.

Het is een wereld van verschil of je alleen vitesse speelt of met diezelfde duiven ook elke week mid- en dagfond speelt. In een normaal seizoen gaan de duiven minimaal 22x mee op alle vluchten en dan zijn sommige supplementen wel een welkome aanvulling.

De trek

Ik ontving een mail van een jonge speler die in een gebied speelt met veel overnachtspelers. Hij pakt zo nu en dan een erg vroege duif maar moet dan vaak lang wachten op zijn tweede. Hij dacht dat de massa de trek bepaalt en dat er daarom in sommige gebieden zo hard gespeeld wordt. Mijns inziens heeft hij deels gelijk en deels niet.

Als je in een hoek woont waar hard gespeeld wordt, moeten daar meerdere goede duiven heen, vandaar dat ze daar dikker opeen vallen. Grote hokken zijn niet per se een probleem, maar wel als ze goede duiven hebben. Zij bepalen dan inderdaad de trek van de kopduiven, maar dat is hoe ik erover denk. Je ziet dat in sommige dorpen waar vroeger hard gespeeld werd. Bepaalde topspelers stoppen ermee of zijn door hun duiven heen en het gehele dorp kan niet meer meekomen in het samenspel.