Geen trekduiven in de lucht

Ik weet niet hoe het bij anderen gaat, maar ik heb volgens mij nog geen jonge duiven verloren. Het scheelt een hoop nu er geen trekduiven in de lucht zitten en de lucht schoner is als gevolg van de coronacrisis.

Als we straks massaal op gaan leren zal dat snel anders zijn. Als onze jongen aan huis vliegen en er komt een klad over van verder gelegen afdelingen, dan zullen er meer verliezen zijn. Ik hoop trouwens dat wanneer het stoplicht op groen gaat, we de oude duiven de eerste vluchten niet op dezelfde dag spelen als de jonge.

Daarover gesproken verwacht ik dat we vanaf 1 juli wedstrijden kunnen spelen en vanaf half juni opleervluchten. Met een oplopend oude duivenprogramma moet je dan in augustus gemakkelijk enkele overnacht-/ ZLU vluchten kunnen spelen. Je zou nog kunnen denken aan inkorten, max. 750 tot 900 km. Zo denk ik ook over de dagfond, ga niet verder dan 500 tot 600 km. Vooral als we noodgedwongen de oostenlijn aan moeten houden, kan je de vluchten beter niet te ver te maken.

Het jonge duivenprogramma dat normaal half juli zou starten, blijft denk ik ongewijzigd. Ook daarvoor geldt: als we vanuit het oosten moeten vliegen, organiseer dan veel korte opleervluchten van 30 tot 60 km richting het oosten om ze dit aan te leren.

Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen nu andere landen de draad weer oppakken. Marokko, Portugal, Denemarken en Duitsland gaan naar verwachting half mei starten met de duiven. België zal waarschijnlijk in juni volgen. We gaan het meemaken.

In Nederland vlakt het gelukkig wat af en is er weer hoop het normale leven enigszins op te kunnen pakken. Weliswaar met 1,5 meter afstand. Oudere duivenmelkers zullen we een hand toe moeten reiken zodat zij niet per se van huis hoeven. Zelf neem ik al jaren de duiven van mijn schoonvader mee, dat kunnen andere liefhebbers ook doen voor hun oudere buurtgenoot.

Ik heb vorig jaar door mijn rugklachten zelf meegemaakt dat je vaak een beroep moet doen op vrienden en familie. Als je iedereen met respect behandelt, moet dat lukken.