Hoe ouder hoe wijzer?

Ik merk dat ik steeds gemakkelijker word naarmate ik ouder word. Vroeger gebeurde alles op uur en tijd en liet ik niets aan het toeval over. De laatste jaren trainen de duiven gewoon eenmaal per dag en zit er het grootste deel van het jaar alleen Naturaline en zuiver drinkwater in de drinkpot.

Mijn duiven eten alleen Championsmix en NPO-mix en buiten het vliegseizoen geef ik naast Naturaline alleen Champions Mineralenmix als bijproduct. Ik ben al jaren gestopt met het geven van allerlei korrels, pikstenen, eivoeders tot soepgroenten aan toe. De jongen groeien als kool op onze mengelingen.

Naast om de dag Naturaline en Champions Mineralenmix krijgen de kwekers niets. Ook geen medicijnen, alleen in het najaar preventief een BelgaMagix tablet. Let wel, ze kweken hier tot aan augustus. Ze zitten in de open lucht, dus geen voorfront in het hok. Dankzij de vetten in onze mengelingen heb ik nooit één spuitend jong in het nest gehad, alleen zachte, glanzende jongen. Ik heb dat vaker aangehaald: al wat je duiven voorschotelt – vooral als ze jongen hebben – eten ze op. Maar of het nodig is?

De weduwnaars vliegen ook eenmaal daags. Om 08.00 uur gaat de verduistering bij alle vliegduiven – jong en oud – weg en gaan de doffers als eerste los. IJskoud of bloedheet buiten, daar kijk ik niet naar. Ook bij de vliegduiven staan de hokken de gehele zomer en winter open, evenals de plafonds.

De doffers gaan ook gewoon los terwijl er zo’n 100 jongen in de ren lopen. Als de jongen los zijn, lopen ze ook gewoon voor de gaasdeuren van de oude vliegduiven. Ze zijn dat gewend en kijken er niet naar.

De oude duiven vliegen zonder vlag vaak een vol uur. Als ik ze roep, komen ze naar binnen. Vroeger kwam ik op plaatsen waar de kinderen niet buiten mochten spelen in de angst dat ze de duiven zouden verstoren. Dus hoe ouder, hoe wijzer. Het draait om goede duiven en de rest is lariekoek.