We gaan het beleven

Gisteren beschreef ik een doemscenario op deze website over de huidige duivensport, maar ik hoop dat ik het niet bij het juiste eind heb en we verder kunnen met een mooie en eerlijke manier van duivensport bedrijven.

De toekomst ligt momenteel op veel plaatsen in de broedschaal. Hier hebben de kweekduiven gemiddeld één week eerder bijgelegd dan vorig jaar, wat vast met het zachte weer te maken heeft. De jongen groeien als kool en de kwekers eten en drinken stevig, terwijl de mest als bolletjes rond de broedschotel ligt. Ik zie dit graag, dat betekent dat de spijsvertering goed is.

Nu heb ik nooit last van spuitende jongen. Of dit door onze mengelingen komt weet ik niet, maar ik zie het simpelweg nooit. En dat terwijl ze open hok hebben en de luchtvochtigheid in het hok enorm hoog is met het weer van de afgelopen dagen.

Ik had het er van de week nog over met Willem de Bruijn die ook slechts één mengeling voert. Het maag-darmstelsel van een duif kan snel veranderen door elke keer van voeding te wisselen. Vooral in het vliegseizoen door telkens van licht naar zwaar voer over te schakelen. Hier krijgen de duiven genoeg, dus kunnen ze kiezen. Ook is de mengeling vetrijk, licht verteerbaar en zeker niet zwaar door teveel eiwitten.

De beste liefhebber van Nederland bij de WHZB geeft onze mengelingen, maar ik las dat de beste vitesse duif WHZB van Nederland ook onze mengelingen eet. Referenties genoeg en teveel om op te noemen, maar sommige grote kampioenen hebben dat liever niet en dat respecteren wij natuurlijk ook.

De enorme populariteit van de Championsmix en NPO-mix is te danken aan de inzet van mijn zoon die het is gaan verdelen en er inmiddels elke dag tot in de late uurtjes werk aan heeft om alles te regelen. Mooi voor hem, zo is hij toch bij de duivensport betrokken.

Verkopen doet het zichzelf door de hoge doorstroom in de winkels omdat het geen seizoen mengeling is. Reclame maken anders dan op deze website doet hij niet, daar zijn de marges op duivenvoer ook niet groot genoeg voor. Het is dus vaak mond-tot-mondreclame van tevreden gebruikers.

Triest nieuws

Wij kregen deze week het bericht dat Frans Fanger plotseling is overleden. Frans runde met zijn broer en later Paloma hun welbekende winkel in Badhoevedorp en was een fijne klant van ons. Wij wensen zijn familie, vrienden en collega’s dan ook veel sterkte met dit grote verlies.