Terug in de tijd

De duivensport zit op een dood spoor. De NPO-voorzitter is straks weg en er is geen degelijke vervanger. Het wordt weer als 25 jaar geleden: stilstaan zonder nieuwe ideeën, de secties weg en met zijn allen weer in de tang zitten bij de kiesmannen.

Het nieuwe nationale vliegprogramma brengt voor mij weinig tot niets en mag van mij best overboord worden gegooid. Laat de afdelingen het zelf maar bepalen. Ik zag dat jonge duiven nog gewoon op de nalijn worden toegelaten. Totale competitievervalsing, als je het mij vraagt.

Waarom zoveel instapvluchten van amper 100 km als er gewoon nog met verduisterde jongen op de nalijn mag worden gespeeld? We zagen dat afgelopen jaar in ons samenspel: amper 400 op het jonge duivenprogramma en meer dan 1.000 duiven weg op de nalijn. Vlieg maar op nationale kampioenschappen als je tegen weinig duiven speelt. Nee, het is duidelijk dat er veel zonder duivenverstand rondlopen.

Mijn hoop is gevestigd op het afdelingsbestuur dat in het verleden amper open stond voor nieuwe ideeën. Ik ben benieuwd wat het ons zal brengen en of daar iemand het verstand heeft om van vier Rayons twee te maken en daar de punten uit te halen in plaats van de krakkemikkige samenspelen. Die hadden ze ook al lang moeten samenvoegen vanwege te weinig leden en deelname op de vluchten, maar ook daarvoor geldt: stilstand en geen knopen durven doorhakken richting de toekomst.