Imperial-Rocket-NL16-3632857

De jongen groeien goed

Zacht weer heeft ook zijn voordelen. Ik ben zelf meer voorstander van een vrieswinter, al hoeft het niet te sneeuwen van mij. Toen de kinderen klein waren kon ik daar wel van genieten, maar nu is het een last om dagelijks die troep op te ruimen.

De hokken zijn wel dagelijks nat met dit weer, maar als het enkele dagen droog is en waait, zijn ze hier ook snel weer droog omdat alles openstaat. Ik ben van mening dat een goed hok in de winter een slecht hok is in de zomer.

Ondanks dat groeien de jongen als kool. Ze krijgen de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) in de gezamenlijke voerbak die zo goed als leeg moet zijn voordat er nieuw voer in gaat. De maïs moet dus ook op. Als je kweekduiven laat kiezen, kiezen ze het lekkerste. Alles wat je erbij gooit – al zijn het groenten of droog brood – proppen ze in de jongen.

Ze krijgen hier dagelijks wat Allerlei, die ik bevochtig met olie. Als ik dat niet doe, ligt de mineralenpoeder door heel het hok en ik heb liever dat die wordt opgegeten. Verder om de dag Naturaline met extra look in een 2l drinkpot die ze elke dag leegdrinken. Er zitten tien koppels per hok.

Zoals ik al eens eerder aangaf kweek ik graag vaste jonge duiven en geen malse braadkuikens, vandaar dat ik het op mijn manier met mijn voermengelingen doe. Ook als de jongen gespeend zijn – en dat gebeurt hier al vroeg zonder ouders – moet vanaf dag één alles op, inclusief maïs.

Wat de vliegduiven betreft heb ik het geweer van schouder veranderd. Ik koppel ze maandag zodat de 2e leg van een deel van de kweekduiven daaronder kan.