Winterbezigheden

In deze periode is er weinig te doen op de hokken. Hier en daar pas ik wat aan. Op het jonge duivenhok maak ik alle bakken die laag aan de grond zitten dicht, zodat ik minder hoef te bukken en het vloeroppervlak kleiner wordt waardoor ik de duiven gemakkelijker kan pakken.

Mijn rugklachten spelen vaker op, dus speel ik daar op in. Ik kweek iets selectiever, dus minder jongen dit jaar. Ik wil er nog wel een dikke 100 omdat ik graag selecteer. Er passen zonder problemen 250 jonge duiven op mijn hokken, dus die 100 à 120 hebben genoeg plaats om te zitten.

Mijn oude duivenhokken raken ook niet overbevolkt. Er zitten 24 koppels op een hok waar een ander 50 koppels in zou zetten. Zo had ik dit najaar een buitenlandse delegatie op bezoek die de kwekers en vliegers wilde zien. Nadat ik de vliegduivinnen- en doffers had laten zien, kreeg ik de vraag waar de andere vliegduiven waren. Ze dachten dat ik hier met 100 oude duiven vloog!

Ik ga graag met duiven om, maar hang niet aan een duif en laat duiven ook niet het voer uit mijn mond pikken. Ik pak ze zelden, alleen om in te manden of omdat ik vermoed dat er iets niet pluis is. Daarbij kan ik slecht duiven verzorgen die geen toegevoegde waarde hebben, die verwijder ik het liefst zo snel mogelijk. Zo ben ik altijd geweest.

Tijdens mijn verkoop in 2006 verkocht ik 50 oude duiven die bijna allemaal een 1e hadden gewonnen, op teletekst hadden gespeeld of Asduif waren. Ballast had ik toen niet nodig en nu nog steeds niet. Is mijn vertrouwen in een duif weg, dan vertrekt hij. Zo simpel is dat, wat ‘ie ook gekost heeft.

Anderzijds heb ik ook wel eens duiven aangehouden waar ik een rotsvast vertrouwen in had, terwijl er de eerste twee jaar geen veer uit kwam. Zij bleken later toch een goede kweker te zijn, wat er door pech of een verkeerde partner eerder niet uit kwam.

Kortom, duivensport blijft moeilijk, maar ik laat me vooral leiden door eigen initiatief en inzichten.

Na al het fysieke ongemak dit jaar maak ik me minder druk om randzaken rondom de duivensport en doe ik alleen nog waar ik achtersta. Verder behandel ik mensen hetzelfde zoals zij mij behandelen, of het nu vrienden zijn of niet.

Veilingen

Ben je nog op zoek naar aanvulling voor je kweekhok? Op P-BAY eindigen morgen en overmorgen twee veilingen van Brabantse tophokken: Colijn-Fox en De Hoogh & Zoon. Beide zijn hokken met kwaliteit onder de pannen. Ik vlieg ertegen, dus ik weet waar ik over praat.

Testproducten

Over het testproduct voor een betere bevruchting nog dit: veel wondermiddelen bestaan uit fabeltjes. Hier kan men Spirulina aan toevoegen wat mij betreft. De twee oudere kwekers alsmede enkele zomerjongen doffers waren onbevrucht.

Nu worden er vanuit het buitenland kruidenpillen opgestuurd die je vijf dagen achtereen moet geven. Ook die worden uitgetest op de twee oude kweekduiven. Ik houd u op de hoogte, al zijn ook hiervan mijn verwachtingen laag.