Voeding

De kweekduiven voer ik nu 15 gram per dag, die doen verder niets en komen niet los. Na een week of twee krijgen ze 25 à 30 gram, maar ze worden dus eerst karig gevoerd om de rui op gang te helpen. Zodra ze de pluimen goed loslaten, wordt de hoeveelheid dus verhoogd.

De jonge duiven vliegen dit weekend 180 km. Ik kan mijn voldoening niet echt halen uit korte afstanden waarbij wind en ligging bepalend zijn, maar een grote groep – vooral oostelijk gelegen – liefhebbers kan daar weer geen genoeg van krijgen. Ik speel zelf het liefst vluchten van minimaal vier uur vliegen met een kopwind die voor iedereen gelijk is, waarbij de duiven het verschil moeten maken.

De hoeveelheid jonge duiven is van 69 teruggebracht naar 58. Dit zal volgende week verder afnemen naar 50, waarmee de laatste twee NPO vluchten worden aangevangen.

Voor nationale kampioenschappen zijn we in Brabant toch nagenoeg uitgeschakeld, omdat het grootste deel van de liefhebbers niet met de jonge duivenvluchten meedoen, maar hun kansen wagen op de natour.

Ik zou wel eens willen weten hoeveel jaarlingen er volgend jaar september nog zitten van de jongen die nu alleen op de natour worden gespeeld. Ik vermoed dat zij het probleem van verliezen gewoon een jaar opschuiven, tenzij ze dan alweer niet verder dan 250 km durven spelen.

Hier gaan er heel wat weg. De planning is om een stuk minder duiven te houden, aangezien mijn rugklachten de komende jaren niet af zullen nemen en ik er anderen niet mee wil belasten. Dit kan ook voordelig uitpakken, omdat de kwaliteit er zeker niet minder om wordt wanneer de selectie harder is. Voor twijfelgevallen of testduiven is dan geen plaats meer op mijn hokken.