Het wordt opnieuw zomer

Het lijkt erop dat de zomer voor even terugkeert. Ik hoop het, dat is beter voor mijn spieren en voor de duiven. Ik heb al meer dan 40 jaar duiven, maar zo’n jaar waarin het weer zo vaak tegenzit, heb ik niet vaak meegemaakt. De duiven moeten bijna ieder weekend door een buienfront. Nee, geef mij maar een warm jaar zoals vorig jaar met zo goed als elke week vluchten onder de 1300mpm.

In principe hebben we met de jonge duiven nog niet één selectieve vlucht gehad met wind op kop en vijf uur vliegen. Elke duif in goede doen kan aanhaken, maar of dat ook echt goede zijn, betwijfel ik. Ik ben benieuwd hoe zij zich houden als ze volgend jaar een harde vlucht boven de 400 km met 1100mpm voor hun kiezen krijgen.

Komend weekend

Zaterdag dus een natourvlucht met een oostenwind en 27 graden. De afstand die wij spelen is amper 180 km. Toch kijk ik uit naar de grote deelname waar iedere natour speler met de billen bloot moet tegen jonge duiven die het gehele programma hebben afgewerkt. Dat er met een oostenwind andere duiven voorop komen is een feit, evenals dat het dezelfde hokken zullen zijn die met de prijzen in hun regio gaan lopen.

Hier zal na komend weekend voor een deel van de jonge duiven het doek vallen. De meeste hebben de helft van de zeven vluchten 1:10 gespeeld, dus dat wordt de maatstaf. Tenzij ik enorm vertrouwen in hem of haar heb, dan geef ik ze nog enkele weken de kans.

Kweekduiven in de rui

De kweekduiven ruien inmiddels volop. Zij krijgen om de dag Naturaline of Sedochol totdat ze klaar zijn met ruien. Ik voer ze de eerste twee weken één keer per dag 15 gram per duif, zodat ze hun veren kunnen gooien. Eenmaal in volle rui, geef ik ze 25-30 gram, uiteraard bestaande uit het vaste recept: 80% Championsmix en 20% NPO-mix. De selectie is daar zo goed als achter de rug. Van de 36 koppels (inclusief voedsterduiven) zitten er nog 18.

Vliegduiven

Bij de vliegduiven zitten er nog 20 van de 60 waarmee ik ben gestart. Daar moeten er nog tien van naar het kweekhok en enkele zullen nog worden verwijderd. Volgend jaar dus een jonge ploeg waarbij de onderste rij bakken dichtgaat, zowel in het kweek- als het vlieghok. Maar goed, met minder duiven kan ik evenveel plezier beleven en resultaten behalen.