embregts-theunis-npo-mix

Geen spel met de jonge duiven

Vrijdagavond de oude duiven inmanden voor Pont-Sainte-Maxence op ruwweg 300 km. Een juiste beslissing, anders hadden we voor 60 km extra een dag eerder in moeten manden. Dat de jonge duivenvlucht niet doorgaat, is begrijpelijk na vorige week. Toch ben ik voorstander van concoursen en de liefhebber zelf laten bepalen of hij of zij inkorft.

Kampioenschappen afschaffen

Ze zouden eigenlijk alle kampioenschappen af moeten schaffen en alleen de top 3 per vlucht in de winter in de schijnwerpers moeten zetten. Men zou zich minder bezwaard voelen om een keer niet mee te doen vanwege het weer of om er eens een weekendje tussenuit te kunnen. Plus op de prijsuitreikingen krijg je dan ook wat meer verschillende gezichten te zien.

Op provinciale of nationale vluchten zou men de top 10 met teletekstvliegers kunnen huldigen. Hierdoor krijg je meer animo en meerdere liefhebbers die kans maken iets te winnen als met het huidige systeem met puur kampioenschapsspelers.

Het zal wel te vooruitstrevend zijn, maar de duivensport zou hier eerder mee te redden zijn dan met het gehele 2021 gedoe. Meerdere liefhebbers zouden aan bod komen, iets wat nu jaarlijks alleen voor een kleine groep is weggelegd.

Ik sta al sinds de jaren ’90 bij allerlei kampioenschappen op het podium, maar zie zelden of nooit nieuwe gezichten op het podium. Wel zie ik dat de zalen steeds minder vol raken. Mocht er geen eten bij zijn waar veel liefhebbers op af komen, dan kon je alle bezoekers in een kantine houden.

Succesvolle liefhebbers

Aan de vele mails die mijn zoon binnenkrijgt zie ik dat steeds meer overnacht- en ZLU spelers die onze Championsmix en NPO-mix gebruiken, super spelen. Dit betekent dat hun duiven de aanwezige vetten (vooral in de NPO-mix) hard kunnen gebruiken op die vluchten, al moet je er ook de duiven voor hebben natuurlijk. Duiven op kippenvoer of gerst spelen kon net na de oorlog, maar is in de huidige tijd niet meer mogelijk.

Ook in de wekelijkse krantjes zien we veel liefhebbers door het hele land terugkomen die op alle afstanden hard vliegen op het voer. Persoonlijk vind ik het fijn voor mijn zoon dat het zo goed loopt en ben ik blij dat veel liefhebbers hier succesvol mee zijn.