Super-Daisy-NL17-3732555

We zoeken het vaak verkeerd

Het vliegseizoen nadert en iedereen komt weer met vragen over hoe of wat te doen. Het beste is een simpel plan opstellen en daar niet van afwijken.

Het is nu tijd om de gezondheid van je duiven te laten inspecteren door een dierenarts met kennis van zaken. Op basis van de onderzoeksresultaten kun je actie ondernemen, of niet. Voorbehoedende kuurtjes is met een kanon op een mug schieten. Hiermee verzwak je de kolonie onnodig. Het is beter om pas te handelen als ze daadwerkelijk iets mankeren.

Na één nacht in de mand is het mijns inziens weggegooid geld om de duiven na thuiskomst iets te geven. De kans op besmetting is dan immers niet zo groot. Na twee nachten in de mand daarentegen wel. Ze worden dan gevoerd en krijgen drinken en daar liggen besmettingen op de loer.

Voeding en supplementen

Ik gebruik supplementen zoals Naturaline, Mariën’s siroop, mineralen- en conditiepoeder, maar ook oregano olie van Ropa-B. Dit zijn stuk voor stuk producten die de weerstand verhogen, terwijl veel medicijngebruik de weerstand juist vermindert.

Qua voeding krijgen ze hier twaalf maanden per jaar Championsmix gemengd met NPO-mix, dus de darmen van onze duiven worden nooit verstoord door ze alle dagen een andere mengeling voor te schotelen.

Ik heb het vaker gezegd: zoek het in hoofdzaken zoals goede duiven en een goede verzorging, niet in bijzaken zoals poedertjes of wondermiddelen. ‘Goede duiven’ is daarbij een breed begrip. Wanneer zijn het goede duiven? Als ze presteren lijkt mij, maar dan moeten ze ook nog goed kweken en doorkweken.

“Goede duiven moet je krijgen” wordt vaak gezegd door mensen die te gierig zijn of om wat voor reden dan ook nooit iets aan willen schaffen. Ik kan je vertellen dat ik de meeste van mijn goede duiven zelf heb opgezocht, en dat ze niet vaak in mijn handen zijn geduwd.

Al is het natuurlijk wel zo: je kan de duurste fiets op aarde kopen, dan nog ben je geen wielrenner. Je zal het dus ook in de vingers moeten hebben.