NL17-3714984

Wat gaat het brengen?

Gisteren heb ik de foto van Olympic Millennium ontvangen en wat stond erop: dezelfde fout als het gehele jaar overal te zien was, zoals op de site van de Allerbeste, De Duif en nu dus ook op de foto. Ik woon al ruim 30 jaar in Hoeven en niet in Houten. Zo zie je maar dat iedereen klakkeloos alles van elkaar overneemt.

*** de juiste foto staat inmiddels boven deze blog.

Vaccinaties

De jonge duiven worden hier normaliter zo snel mogelijk gevaccineerd tegen PMV, maar helaas is de Colombovac niet meer voorradig. Raar, dit is immers toch de periode waarin wij onze oude en jonge duiven moeten vaccineren.

Hier wordt alles slechts eenmaal per jaar gevaccineerd tegen PMV. Ik heb het wel eens tweemaal gedaan en ook wel eens met de witte paramyxo / herpes variant, maar die hielp niet. Ze kregen daar juist herpes van. Tevens helpt tweemaal enten tegen PMV niet tegen adeno, evenals de adeno enting tegen adeno. Weggegooid geld als je het mij vraagt.

Hier dus eenmaal PMV, eenmaal pokken met het borsteltje en eenmaal paratyfus als enting. Het liefst alles zo snel mogelijk, een adeno uitbraak volgt nu eenmaal vaak enkele weken na een enting.

Actualiteit jonge duiven

Bij de jonge duiven van de eerste ronde is er één verwijderd tijdens het ringen. In periode van vorst tijdens het eerste ei niet altijd, maar normaal als je de ene ringt, moet je de andere ook kunnen ringen. Niet twee dagen later. Weg ermee dus.

Bij de gespeende jonge duiven is er na een week ook één uitgevallen. Duiven vallen mij in positieve of negatieve zin op als ik het hok betreed. Meestal krijgt een jonge duif geen tweede kans om negatief op te vallen.

Alle jonge duiven krijgen dagelijks de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) en om de dag Naturaline met look. Verder lopen ze met hun pootjes tussen de lavakorrel. Wie zich hier niet goed bij voelt, kan en mag niet langer op het hok verblijven.

Ik houd het graag simpel en eenvoudig. Ik wil me alleen maar bezighouden met het kweken van duiven die een goede, natuurlijke basisweerstand hebben en over de kwaliteiten beschikken om op de grootste podia te winnen. Ik wil zo min mogelijk poespas daaromheen.

We hebben een prachtig programma dit jaar, dus ik heb er zin in. Het moet met kwaliteit gebeuren, vandaar dus een harde selectie.

Inkorfbeperking

Verder heb ik nog even de plannen op PIPA doorgelezen met betrekking tot de inkorfbeperking. Ik heb al eerder aangegeven dat we met een A en B poule moeten gaan werken, waarbij men in poule A zoveel duiven kan vliegen als men wil. We hoeven dan ook niet met invliegduiven te werken, die kunnen mee in poule A.

In poule A hanteer je gewoon een uitslag waar alle duiven in concours staan. In poule B introduceer je de inkorfbeperking en uit deze poule haal je alle punten. De motivatie hierachter is dat we nu al veel moeite hebben om de transportkosten te bekostigen. Als we straks ook nog eens limieten gaan opstellen, moet er helemaal veel geld bij.

Ik geef zelf geen duiven mee die niet op de uitslag kunnen komen. Ik zal dus alleen maar spelen met duiven die in concours staan. Vandaar dus poule A waarbij men toch gewoon een wedstrijdgevoel heeft, zonder dat er kampioenschappen aan verbonden zijn. Dit stelt de kleinere hokken tevreden. Die enkele overnachtspeler onder ons kan zelf kiezen om wel of niet te constateren, de vrachtprijs is immers hetzelfde.

Op deze manier staat alles in concours. Doen we dit niet, dan zullen veel liefhebbers afhaken of minder duiven gaan houden. Dit komt de duivensport niet ten goede en zal de vrachtprijs nog verder doen stijgen.

Diegene die bedacht heeft om van tevoren de ringnummers op te geven, hmm. Moeten we zulke mensen serieus nemen? Mogen zulke mensen daadwerkelijk een bestuurlijke functie binnen onze duivensport uitoefenen? Dit moeten wij ons allemaal afvragen.

Uiteindelijk bestaat 99% uit kleinere hokken tegenover 1% megahokken. Het draait te allen tijde om kwaliteit. Veel duiven betekent ook veel rotzooi en veel kopzorgen. Sla er anders de prijspercentages eens op na.