Een mooie anekdote

Ik las recent een anekdote van wijlen Antoon van der Wegen: kampioenen worden gemaakt en vroege duiven moet je pakken, en gelijk had hij.

Ik krijg nogal wat buitenlandse liefhebbers aan huis of in de mailbox met allerlei vragen, waarbij het ook vaak over kampioen A. gaat die in Brabant 2000 speelt. Deze kampioen speelt hier jaarlijks enkele mooie top vluchten. Er wordt vaak gevraagd of ik hem als concurrent zie. Mijn antwoord is dan dat er tien betere hokken zijn in de breedte in Brabant 2000.

Het betreft iemand waar ik drie of vier keer per jaar klop van krijg. Moet ik daar schrik van hebben als ik de rest van het jaar voor hem zit? Ik denk het niet. Over kampioen A. is veel geschreven door een gerespecteerd schrijver. Ook een populaire verkoopsite heeft hem vaak in de schijnwerpers gezet, iets wat de tien beter presterende hokken in Brabant 2000 helaas niet kunnen zeggen.

Onze sympathieke Griek haalt topprijzen op een verkoopsite, maar moet ik hem dan qua prestaties in het rijtje Verkerk, De Bruijn of Van Dorp (om er maar een paar uit die Afdeling te noemen) plaatsen? Nee, de duurste en populairste duiven zitten nu eenmaal niet altijd bij de beste spelers, vandaar de anekdote van Van der Wegen.

De 1e (Rien van Beers) en 2e (Frans Belleter) Olympiade duiven op de marathon, evenals de 2e Olympiade duif (John van Dongen) op de dagfond en de 2e Olympiade duif (Embregts-Theunis) op de Vitesse zitten in Rayon 2 van Brabant 2000. Dat zegt genoeg, toch?

Nee, adelbrieven op NPO vluchten heb je niet zomaar. Ik denk dat ik in de laatste 25 jaar ruim 130 teletekstvermeldingen heb behaald, waaronder zeven officiële NPO overwinningen boven de 400 kilometer. Dan tel ik de tweede plaatsen niet mee en ook provinciale vluchten onder de 400 km niet (die beschouw ik niet als NPO vluchten).

Laten we het dan nog niet over alle regionale, provinciale en nationale Asduiven of hok kampioenschappen hebben die ik in die 25 jaar heb behaald. Ik sluit me dus volledig aan bij Antoon van der Wegen: kampioenschappen worden vaak gemaakt en vroege prijzen moet je pakken.