Wat gaat het weer snel

De zomerjongen en kweekduiven hebben hun nieuwe jasje weer aan en kunnen over vier weken voorgekoppeld worden. De nog aanwezige latere jongen zijn ook mooie postduiven aan het worden.

De eerste prijsuitreiking is inmiddels achter de rug, terwijl van diverse andere kampioenschappen nog niets bekend is. De verkoopmachine op diverse veilingsites draait ondertussen ook op volle toeren.

Sectievergadering

De vergadering van de secties is achter de rug, dus ik ben benieuwd wat er aangenomen wordt. Ook de aanval op de megahokken is begonnen, waarbij verschillende middelen ingezet worden door zowel de kleinere liefhebber als de megahokken om aan het langste eind te trekken.

De megahokken doen er natuurlijk alles aan om alsnog met een aanhanger vol duiven te blijven komen, terwijl de meerderheid voor een eerlijker spel en eerlijke kansen gaat. Ik begrijp beide partijen. Voor veel megahokken is het namelijk hun broodwinst.

Wat ik echter niet begrijp, is dat wanneer je liefhebber genoeg bent, je er ook met minder duiven bovenuit kan steken zolang je topprestaties behaalt.

De gulden middenweg

Wat mij betreft maximaal 40 oude en 60 jonge duiven op de lijst. Begrijp me niet verkeerd, ik start zelf ook met 100 jonge duiven, maar ik kan ook met minder af. De rest als invliegduif en een kwartier later lossen, om zo de trek weg te nemen bij de megahokken. Tevens een hokcoördinaat per lid of combinatie.

Nu moet de rest van de leden niet jammeren over het meerwerk en de extra labels op de invliegmanden die een kwartier later gelost worden. Je moet namelijk ergens concessies doen.

Volgens mij doe je met deze gulden middenweg niemand kwaad. De kwaliteit van de duiven van de megahokken zal omhoog gaan en de kleinere liefhebber kan zijn hokbestand alsnog optrekken naar de 40 oude en 60 jonge duiven.

Zo kan hij of zij alsnog op gelijke hoogte komen met de professionals wat het aantal spelduiven betreft. Dat ze het dan alsnog af zullen gaan leggen, zal een vaststaand feit zijn vrees ik, maar de kansen zijn in ieder geval gelijk.

Natuurlijk zal iedere vervoersorganisatie het in hun begroting gaan voelen, maar dan maar iets meer vrachtgeld en iets minder versnaperingen. Daarnaast de samenspelen ertussenuit en enkel spel in Rayon of afdeling. Dat scheelt een hoop prijzengeld en levert een eerlijker spel op, als men met enkele aftrekvluchten per categorie gaat werken.

Nu worden sommige hokken op hun sloffen kampioen, omdat ze in een slechter samenspel of Rayon spelen met bijvoorbeeld louter overnachtliefhebbers. Ze kunnen immers hun punten daaruit laten tellen voor Olympiades, nationale Asduiven of kampioenschappen. Dat geeft een vertekend beeld.