Virusje

We hebben een week last gehad van een virus. Niet bij de duiven dit keer, maar op de computer. Heel wat mails zijn hierdoor niet aangekomen of verstuurd, waarvoor onze excuses. Degene die inmiddels nog geen antwoord hebben gehad op hun mail of contactformulier, willen we vragen het nogmaals te proberen.

Bij de duiven valt niet veel te beleven

Ze zitten hier 14 dagen aan de Baytril tegen paratyfus en zijn er onlangs tegen ingeënt. De grove selectie is achter de rug, de definitieve selectie vindt na de rui plaats.

Eind deze maand volgt nog een Paramyxo enting, een pokken enting met het borsteltje en gelijktijdig een geeltablet en luisdruppel. Daarna zijn ze weer schoon en klaar voor een nieuw seizoen.

“Is dat niet veel achter elkaar?” zullen velen denken. Ik doe het al jaren zo en wil alles zo snel mogelijk afgerond hebben. Na de paratyfus kuur is het om de dag Sedochol en Naturaline tot ze door de rui heen zijn.

Voeding tijdens de rui

Het voer is de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) en daar krijgen ze volop van. Zodra ze door de rui heen zijn krijgen ze iets minder, maar nu hebben ze zoveel mogelijk energie, vetten en bouwstoffen nodig om in korte tijd in een nieuw verenpak te geraken.

Als je de duiven schraal houdt en veel gerst voert, zullen de pluimen vast sneller om de oren vliegen, maar nadien is het ook vaak terug te zien aan hun nieuwe verenkleed met harde en droge pluimen als gevolg.

De kwekers zijn er zo door, de vliegers hebben nog tot eind januari alvorens ze gekoppeld worden.