Nog enkele opgezocht

Ik heb veertien duiven mee naar Châteauroux, een vlucht met weinig deelnemers. Verschillende afdelingen hebben de vlucht afgelast vanwege gebrek aan animo.

Beter was dat andere afdelingen net als Brabant 2000 met één of twee aftrekvluchten werken, dat is beter dan de vlucht nergens voor mee te laten tellen. Je weet dan op voorhand dat er geen duiven komen en dan kan iedereen zich een slechte vlucht permitteren.

Duiven stuk spelen, daar geloof ik niet in. Duiven die gezond en in orde zijn, kunnen veel aan. Hier hebben verschillende jaarlingen gewoon zes dagfondvluchten achter de kiezen van amper 1100mpm. Ik heb ze om te spelen, niet om te voeren.

Binnen zeven weken is het seizoen voorbij en moeten overal een boel duiven verdwijnen, die niet eens behoorlijk getest zijn.

Ik heb ondervonden dat mijn beste jaarlingen op de dagfond vaak mijn beste tweejarigen waren op de snelheid het jaar nadien. Daarnaast waren mijn beste jaarlingen ook vaak mijn beste jongen en nadien de betere kwekers. Een duif die drie jaar lang zijn kunnen heeft laten zien op de vluchten, gaat dat hier nadien vaak ook op de kweek doen.

Selectie, selectie, selectie

Ik blijf het zeggen: het is een kwestie van selecteren en testen op alle afstanden en weersinvloeden. Als je dit meerdere jaren aaneen doet, houd je een topkolonie over. Duiven die het kunnen, mogen blijven en andere moet je verwijderen. Dit kost de eerste jaren veel duiven, maar dat wordt daarna steeds minder.

Duiven met medicatie overeind houden, duurt niet lang. Ze moeten over een ijzersterke basisweerstand beschikken, anders kun je het vergeten. Let wel: ondersteunende kuurtjes gebeuren ook hier in het vliegseizoen, maar boosten met medicijnen absoluut niet.

Je kunt mij niet wijs maken dat er liefhebbers zijn die 8x met de oude en 4x met jongen en nalijn meedoen en over topduiven beschikken.

Jonge duiven

Bij de jongen gaan er gewoon weer 65 mee. De laatste weken geen verliezen, iets wat ook alleen maar op de eerste vluchten voorkomt. Morgen 216 km, volgende week 290, daarna 355 en dan gaat het pas echt gebeuren: 385, 455 en nog eens 450 km.

Dit jaar moeten de duiven super zijn boven de 300 km. Of het gaat lukken, moet ik nog bewijzen natuurlijk, maar de plannen zijn zo gesmeed deze winter.

Social media

Ook bij Jan in Friesland hetzelfde doel. Daar vliegen ze zaterdag voor de eerste keer 150 km, terwijl ze het al twee keer afgelast hebben van tevoren. Deels door negatief gezanik op social media, wat de duivensport in toenemende mate lijkt te beïnvloeden.

In België zie je dat zelfs het ministerie zich gaat bemoeien met een spel dat al eeuwen bestaat en waar ze geen kaas van gegeten hebben.