Het verbetert

Bij de oude duiven is mijn 2e getekende gelukkig teruggekeerd. Verder waren er afgelopen weekend geen verliezen bij de jonge duiven, althans niet in mijn directe omgeving. Dit ondanks het feit dat de duiven weer een half uur later gelost werden.

Het late lossen roepen we over onszelf af. De afdelingen moeten harder aangepakt worden. Durf je niet te lossen? Dan mag een andere afdeling die niet angstig is, eerst.

Zoals gezegd, geen verliezen afgelopen weekend. Dit is het teken dat de duiven zich perfect kunnen aanpassen aan de warmte en dat ze in al hun onervarenheid vorige week ergens tussen verzeild zijn geraakt.

Bij Jan Timmermans ook geen verliezen met de jonge duiven van hun eerste africhting (150 km).

Angstige liefhebbers

Er is een groep liefhebbers die niet gespeeld heeft dit weekend, uit angst voor nog meer verliezen. Ongegrond dus. Nu zitten ze wel in hun piepzak: de sprong wordt alsmaar groter en dus gaan ze druk uitoefenen om alsnog de vluchten in te korten of af te lassen.

Brabant 2000 moet daar geen gehoor aan geven. Laat die mensen alsnog starten op de nalijn over twee weken of haal die een week naar voren. Hierdoor hoeft niet iedere keer het vliegprogramma overhoop gegooid te worden.

Als je niet uitkijkt, krijg je een straks een programma dat gelijk loopt met de nalijn en dat wil dus zeggen dat het gehele jonge duivenprogramma vernield is en die klagers alsnog op de nalijn gaan spelen.

Het voltallige bestuur van de afdeling moet zich sowieso niet laten beïnvloeden door jammerende personen van buitenaf. We hebben een vliegprogramma gemaakt en dat blijft zo. Wie niet durft omdat het te zwaar is, kan op de nalijn starten.

Hardheid

Het is enorm belangrijk dat de jonge duiven hardheid krijgen door 3 à 4 keer boven de 400 km te spelen. Deze ervaring hebben ze nodig.

Die grote kampioen uit Zuid-Holland verliest ieder jaar een boel jaarlingen, doordat hij ze op de nalijn speelt. Hij jammert daar echter niet om, omdat hij dit incalculeert zoals iedere overnacht- of ZLU speler dat doet. Hen zal je niet horen dat ze 75% van hun jaarlingen verspelen door onervarenheid.

Jelle Roziers

Ik sprak nog met Jelle Roziers, die zijn jonge duiven van 200 km naar 360 km had gestuurd om ze hardheid aan te leren voor de Nationals. Hij was er een boel achter, maar maalt daar niet om. Het gaat hem om de taaie duiven, die heeft hij straks nodig bij de nationale vluchten: vier stuks boven de 500 km en dan nog de provinciale tegen de 400 km.