De eerste bewijzen

De eerste bewijzen van de flater van afgelopen weekend zijn er. De eerste jongen worden aangemeld vanuit Friesland. Mijn vermoedens waren dus juist: Brabant 2000 heeft de eerste twee groepen te kort achter Chimay (Friesland) gelost en onze duiven zijn gedeeltelijk meegetrokken. Met een NO wind is dat onmogelijk.

Wat gaat er nu in de geruchtenstroom rond? Dat we volgende week weer 145 km spelen en Pont-Sainte-Maxence komt te vervallen. Dat zou dus betekenen dat ze deze flater aangrijpen om het vliegprogramma alsnog te wijzigen.

De mensen die in de commissie van het vliegprogramma zitten, staan gewoon voor paal. Ze maken een vliegprogramma en één dominant persoon gooit alles om, om zo alsnog zijn gelijk te halen. Ik hoop dat het bij geruchten blijft en ik het niet bij het juiste eind heb.

Het vliegprogramma moet ongewijzigd blijven en iedereen moet zich daarop instellen. Als de duiven nog niet klaar zijn voor Barcelona, dan ga je toch ook de vlucht niet aflassen?

De Belgen hebben gisteren 360 km gevlogen met de jongen, dat is met duiven spelen.

***UPDATE 20:30***

Naar aanleiding van bovenstaand bericht heb ik vanavond een heel gesprek gevoerd met lossingcoördinator Christ van der Linden. Christ vertelde me dat als ik ergens mee zat, ik hem altijd mocht bellen. Dat deed ik dan ook.

De aanleiding van ons gesprek was niet eens de geleden verliezen, maar meer het wijzigen van het vliegprogramma als gevolg daarvan. De duiven zijn dus meegetrokken met die van Afdeling 11 Friesland ’96, vandaar dat er stevige verliezen waren met de onervaren jongen.

In plaats van hun fouten toe te geven, verschuilde Brabant 2000 zich liever achter het warme weer, wat nu eenmaal beter uitkwam. Wanhopige liefhebbers die belden over hun verliezen, kregen te horen dat het aan het weer lag. Het weer zal zeker een rol gespeeld hebben, vooral toen de duiven terug moesten keren uit het noorden.

Het was netter geweest als ze netjes toegegeven hadden dat ze niet aan zagen komen dat de duiven in de klad van Friesland terecht zouden komen, en daardoor de verliezen ontstaan zijn.

De vluchten inkorten terwijl de sectievluchten gehandhaafd blijven, is een probleem creëren. Onze duiven zullen dan een enorme sprong moeten maken en wij komen dan weer met verliezen te zitten. Het fenomeen rampvluchten is niet nieuw, die hadden we 40 jaar terug ook.

De reactie: “de liefhebbers hebben hun duiven niet voor kunnen bereiden” is uit de lucht gegrepen. Het is half juli. Ben je wel serieus met je sport bezig als je medio juli je jonge duiven nog niet weggebracht hebt?

Mijn schoonvader is 83 en zelfs die heeft zijn jongen 10x weggebracht. Nee Christ, dat is een argument van niets. Een vliegprogramma moet je te allen tijde intact laten, tenzij het NPO bestuur er anders over denkt. Maar niet een paar mannen van het bestuur van Brabant 2000.

Liefhebbers die te voorzichtig zijn met duiven, moet je voortaan alleen op zondag de kans geven Quiévrain te laten spelen, net als de Belgen. Misschien dat ze dan meer jongen over houden en in september een grotere mand kunnen pakken om naar de poelier te gaan.

Afgelopen weekend hebben we op Quiévrain een groot deel van onze jonge duiven verspeeld. Wat heeft het voor zin om de vluchten in te korten, als de verliezen al op 145 km geleden worden?

Aan alle leden die tegen mij over het vliegprogramma gaan klagen: doe alsjeblieft je beklag bij Brabant 2000 en trek daar je mond open. Een e-mail sturen heeft geen zin, die wordt gelijk teruggezonden. Ze horen daar niet graag kritiek.

En Christ, ik begrijp dat je veel kritiek over je heen krijgt terwijl je er veel voor doet, maar soms vraag je er zelf om.