De jeugd heeft duidelijk de toekomst

Vandaag kwam een duif van drie weken geleden terug. Hij was tegen een draad gevlogen en had een briefje om zijn poot. Twee jongens van 12 en 13 jaar hadden hem ergens in Wallonië opgeraapt en enkele weken verzorgd.

Hier zouden wij allemaal een voorbeeld aan moeten nemen. Komt zo’n duif bij een duivenliefhebber terecht, dan is de kans groot dat hij naar de eeuwige jachtvelden geholpen wordt. Uiteraard is er een bedankbrief en een mooie vergoeding richting de jongens gegaan voor de goede zorgen.

De jeugd

De jeugd doet de oude garde steeds vaker de das om. Kijk bijvoorbeeld maar naar sterspeler Maarten Huijsmans en jeugdig toptalent Stef Bals. Maar ook in België, waar Kevin van Gastel uit Brecht de sterren van de hemel speelt. Weliswaar met een stevige ploeg duiven, maar ook dan moet je het maar zien te doen.

Duiven bijhalen

Bij zowel Maarten als Kevin ben ik op bezoek geweest voor duiven. Bij Maarten bleken ze voor mij onbetaalbaar, dus was ik al snel klaar. Bij Kevin daarentegen zijn ze nog te betalen, al vrees ik dat het daar ook snel zal veranderen.

Ik heb bij Kevin enkele toppers in mijn handen gehad, vooral de twee 1e Asduivinnen in de ZAV waren speciaal. Een doffer van Geerinckx uit die topduivin van afgelopen jaar trouwens ook.

Bij John Rockx uit Zegge zijn de duiven ook goed te betalen en word je netjes geholpen. Maar zoals altijd: ook bij deze liefhebbers, en natuurlijk ook bij mezelf, vaak meer slechte dan goede. Met het vinden van serieus goede duiven moet je geluk hebben.

Overigens stijgt het velen snel naar het hoofd. Als je prijzen boven de 2.500 euro vraagt voor jongen van normale kweekduiven, dan lijd je aan grootheidswaanzin. Het moeten echt superduiven zijn, willen de jongen dat waard zijn. En superduiven zijn er niet veel, laat staan dat je er een mand vol van hebt.

Bij een echte topper uit België kocht ik twee jaar geleden 14 duiven die ik zelf mocht uitzoeken voor een redelijke prijs. Inmiddels blijkt één van die 14 redelijk te kweken en daar is dan ook alles mee gezegd.

Een mand vol duiven bijhalen en direct op de kweek zetten zal ik niet snel meer doen, of er moet in mijn ogen een speciale tussen zitten. In dat geval zet ik hem vast, maar anders gaan ze eerst maar eens vliegen, dan kan ik de beste altijd nog naar de kweek brengen.

Maar zoals ik net al aangaf, kweek ook ik meer slechte dan goede. Daarom ben ik er nooit rouwig om als ik niet slaag met bijgehaalde duiven.