Robots

De duiven beleven tot nu toe een zwaar seizoen. Wekelijks zitten ze twee nachten in de mand en zo goed als elke week ervaren ze een koude kopwind.

Het nationale vliegprogramma helpt hier niet aan mee. Tussen de dagfond vluchten een zware 400+ km midfond vlucht is funest voor duiven die wekelijks onder deze zware omstandigheden de mand in moeten. Vooral jaarlingen hebben het hier moeilijk mee.

Duivinnen speel je het beste elke week om geen problemen te krijgen met aanparen, maar het nationale programma leent zich hier niet voor en wij kunnen niet zoals de Belgen ervoor kiezen om korter te vliegen. Onze duiven zijn geen robots en dat zouden de programmamakers moeten weten.

Daarbij is het beter om beide vluchten op donderdag in te manden, mid- én dagfond. Grote aantallen duiven komen er nu toch niet meer. De inkorvers worden zo ontzien en we krijgen een dag vrij, dat vindt het gezin ook wel eens leuk. Kortom, zaken voor het bestuur om over na te denken in het kader van toekomstbestendige duivensport.

Ik kreeg wat opmerkingen of ik wel tevreden was afgelopen week met de 9e, 13e en 14e prijs tegen dik 10.000 duiven. Vijf per honderdtal, 29 per tiental en 41 van de 60 mee per viertal is kennelijk niet voldoende.

Dit jaar ben ik nog niet buiten de top 10 van de afdeling gevallen, al ben ik me heus wel bewust dat er vast een keer een kentering komt. In onze afdeling moet het wel erg slecht gaan wanneer je 5 minuten na de winnaar nog top 10 kan spelen.

Zulke opmerkingen komen meestal van liefhebbers die zelf zelden of nooit top 10 in de afdeling of per honderdtal hebben gevlogen. Je hoeft dit eigenlijk toch al niet aan mij te vragen, want tevreden ben ik in principe nooit. Ik kan mezelf gelukkig prima motiveren, dat hoeft een ander niet te doen.

Overigens wordt per duizend- en honderdtal spelen alsmaar moeilijker naarmate de concoursen kleiner worden.

Enfin, nu dus 24 duiven mee op de dagfond en ik denk 26 op de midfond. De rest heeft onvoldoende laten zien om verder te mogen spelen.

Gisteren ontving ik alweer bericht van iemand die de 1e prijs in de afdeling won met onze mengeling. Licht verteerbare vetten zijn onder deze omstandigheden cruciaal, werd hiermee wederom bewezen.