De start is er

Zoals elke wielerfan uitkijkt naar de Ronde en Parijs-Roubaix, kon ik enorm uitkijken en toeleven naar voor mij de twee mooiste jonge duivenklassiekers. Orléans en Bourges won ik beide twee keer. Bourges in de toenmalige ZNB en Orléans eenmaal tegen 60.000 duiven en eenmaal in NPO-verband.

Wanneer de duiven in de mand lagen tijdens het inkorven en nat aanvoelden wanneer ik ze eruit haalde, deed ik ‘s nachts geen oog meer dicht. Op zaterdag was ik al om 05.00u op, ik wist immers dat het goed zat. Let wel, dit was voor het IWB en WOWD tijdperk. Daarna was het klaar met de spanning van dergelijke klassiekers.

Zo had men in 1994 een heuse Olympiade vlucht met daarvoor speciaal uitgegeven setjes ringen, ook dat was eenmalig. Het ledenbestand en de concoursen werden kleiner vanwege allerlei versnippering en de afstanden werden ingekort.

In België bleef alles bij het oude, terwijl ze daar nagenoeg dezelfde verliezen hadden met de jonge duiven. Men kwam niet terug op eerder genomen beslissingen en liet daarmee de duivensport uit handen glippen. Brabant 2000 bijvoorbeeld ging van een kleine 5.000 leden naar minder dan 1.000 in amper 23 jaar tijd.

Anno 2023 zijn er geen duivenklassiekers meer om naar toe te leven. Barcelona misschien voor een relatief kleine groep spelers. Voor het noorden is dat niet te doen qua afstand. Grand Prix vluchten, dan? Voor mij lijken die gewoon op de NPO-vluchten die we al hebben. De sectorvluchten leken de goede kant op te gaan, maar komen ook niet echt van de grond.

Wil men de duivensport nieuw leven inblazen, dan moet Nederland in vier sectoren worden opgedeeld. Vervolgens enkele dagfond, zwaardere midfond en jonge duivenvluchten in die sectoren vervliegen. Binnen de Nederlandse duivensport bevinden zich genoeg zakenlieden die ongetwijfeld zulke vluchten willen sponsoren.

Het is slechts een hersenspinsel van mij en het zal vast bij een droom blijven. Ik ben inmiddels 56 jaar oud en zie de toekomst van onze mooie hobby helaas wat somber in. Daarom probeer ik maar te genieten van de klassiekers die in andere sporten wel zijn overgebleven, zoals Parijs-Roubaix.