Verduisteren begint bijna

Eind februari start ik altijd met verduisteren. De dagen worden dan weer langer. Een ander begint vaak eind maart, maar ik dus een maandje eerder.

De oude duiven worden tot half mei verduisterd. Men roept dan vaak: “Die komen niet in conditie”, maar daar heb ik geen last van, want de laatste 6 jaar was ik bij de 1e hokkampioenen van Brabant 2000 op de snelheid. Met verduisterde duiven, dus. Ze hebben wel altijd een dipje zodra de midfond begint, oftewel wanneer de verduistering wordt opgeheven.

Volgens mij presteren ze zelfs even goed wanneer je ze gewoon het gehele seizoen verduisterd laat. A.S. vertelde me ooit dat zij dat doen, die blijven schijnbaar het gehele seizoen verduisterd.

De liefhebber met de slechte mest bij de jongen waarover ik pas schreef, mailde me nog terug. Hij was op mijn advies naar de man met de witte jas gegaan en inderdaad, zijn duiven mankeerden meerdere dingen.

Zoiets kan voorkomen worden wanneer je 6 weken voor het kweken langsgaat bij de dierenarts voor een controle. Het is raadzaam om dit ook begin maart te doen, dan weet je namelijk zeker dat je duiven gezond aan de start verschijnen.

Doe dit niet wanneer ze jongen hebben van ruim een week, want dan zullen ze altijd wel wat lichte tricho vinden. Normaal gesproken verdwijnt dit vanzelf zodra de jongen gespeend zijn. Je kan dus het beste op controle gaan wanneer de jongen 2 weken van hun ouders af zijn.

Ik schreef gisteren over de twee stamberen die hier nog altijd bepalend zijn. Deze stam wordt vanzelfsprekend opgefrist door er af en toe een andere, aangeschafte duif in te kruisen. Maar niet voordat zijn nazaten uitvoerig zijn getest op de wedvluchten. Die nieuwe aanschaf moet ook op alle afstanden presteren en niet gemakkelijk verloren gaan wanneer het een keer tegenzit of de afstand toeneemt.

Men begrijpt dus wel dat er maar weinig en sporadisch iets wordt toegevoegd wat van waarde is. Dan moet ik altijd weer aan de woorden van Antoon van de Wegen denken. Je kan een scheutje melk in de koffie doen, maar het blijft nog wel koffie.

Ik doe het hier met duiven die in zes generaties op de stamboom vaak allen met elkaar verweven zijn, waarbij te dichte inteelt wordt vermeden.