Slechte mest

Onlangs mailde een liefhebber dat hij slechte mest had bij de jongen van ruim een week oud. Hoe kan dit, vroeg hij, want hij gebruikt al jaren naar tevredenheid onze voermengeling. Of hij onze bijproducten ook gebruikt, weet ik niet.

Mijn duiven krijgen elke ochtend een soeplepel Origanum Red op 1 kilogram voer. In het kweekseizoen voeg ik daaraan nog 300 gram Champions Mineralenmix toe en tweemaal per week een maatschep Prestavit.

Mijn duiven hebben nooit slechte mest. De kweekduiven – die min of meer in de buitenlucht leven met soms een hele hoge luchtvochtigheid – ook niet.

Slechte mest kan diverse oorzaken hebben, zoals teveel erwten in het voer. Dit kan in zijn geval de oorzaak niet zijn, want hij gebruikt onze mengeling.

Slechte mest kan ook komen doordat je te zoute mineralen los in een potje verstrekt. Duiven nemen daar erg veel van met jongen van een week oud. Het zout zorgt ervoor dat de ouders teveel drinken en veel vocht aan de jongen voeren.

De ouders kunnen ook last hebben van tricho of kropschimmel. Over dat laatste moet je niet te licht denken, want dat komt erg vaak voor.

Doordat de duiven hier jaarrond elke dag Origanum Red krijgen, is hum maagdarmgestel prima in orde. De Naturaline die ze om de dag in het water krijgen, heeft ook een positieve invloed op het inwendige systeem van de duiven.

De jonge duiven krijgen hier hetzelfde als de oude, al gaat er bij de gespeende jongen die momenteel stevig aan het ruien zijn in de kleine pluimpjes ook tweemaal per week Sedochol door het water, zolang de rui duurt.

Zo doe ik het al jaren en van dit systeem wijk ik nooit af. Mocht er iets mis zijn, dan moet ik de oorzaak elders zoeken.

Hier en daar hoor ik ook weer verhalen over paratyfus op de hokken, dit kan natuurlijk ook een oorzaak zijn van slechte mest. Kortom, er zijn genoeg oorzaken te bedenken. Een keeluitstrijkje of mestcontrole zal duidelijkheid (en een oplossing) bieden.

In een duivenhok blijft het opletten geblazen, vooral als je overal duiven bijhaalt. Kweken moet normaal niet moeilijk zijn wanneer de duiven gezond en goed voorbereid zijn. In principe moeten jongen dan gewoon normaal opgroeien, zonder te piepen of wat dan ook. De mest moet altijd perfect zijn. Is dat niet zo, dan is er vaak een achterliggende oorzaak.

Je kan altijd een koppel hebben waarvan de jongen mindere mest produceren. De ouders drinken dan vaak overmatig en voeren de jongen enkel klein voer. Hier kan je niet veel mee, als kweekkoppel niet en ook niet als voedsterkoppel.