embregts-theunis-championsmix-2

Vliegprogramma

We hebben in Brabant 2000 een mooi conceptvliegprogramma met een duidelijke onderbouwing. Uiteraard heeft eenieder daar een mening over, maar voor iedereen goed doen gaat nu eenmaal niet.

Het belangrijkste van dit vliegprogramma is het eerder starten met jong en oud, wat duidelijk een verlangen is in meerdere afdelingen. De stappen naar de dagfond zijn anders te snel.

Men moet net als vroeger eerst de vitesse afwerken voordat de mid-/dagfond begint. De midfond moet zo goed als afgelopen zijn voordat men aan het jonge duivenspel begint.

Twee weken na de laatste dagfond vlucht moet de nalijn starten. Even een weekje rust voor de dagfond duiven en dan door naar de nalijn.

Het nationale vliegprogramma heeft niets gebracht, ze halen de driejarentermijn inmiddels naar voren en men is bezig met het veranderen van de spelgebieden, wat een goede zaak is. Van je fouten moet je leren en dat heeft men dus gedaan.

De huidige afdelingen zijn niet meer van deze tijd en moeten snel worden herzien. Dit is essentieel voor ledenbehoud en om alles betaalbaar te houden. Ledenbehoud is het item waarop men zich moet focussen, want aanwas uit de jeugd zie ik niet veel meer komen.

De huidige leden moet je dus voor iedere discipline aantrekkelijk spel bieden. Het poulesysteem komt niet meer terug, maar gesponsorde naturaprijzen kunnen ook veel liefhebbers op de been brengen tijdens kampioenenavonden. Ze zouden die trouwens in de middag moeten plannen, want de gemiddelde liefhebber is zo jong niet meer.

Trap er niet in

Dan iets anders. We ontvangen wel eens berichten dat een winkel onze mengelingen niet op voorraad heeft. Het kan best één of hooguit twee keer per jaar voorkomen dat de producent Jovati een weekje langer op nieuwe granen moet wachten. Vergeet niet dat die markt behoorlijk op zijn kop staat. Het probleem ligt echter bijna altijd bij de winkelier die veel te laat bijbesteld, pas wanneer zijn eigen voorraad zo goed als op is.

Wat dan vaak gebeurt is dat ze naar een andere zak wijzen en zeggen: “Dat is hetzelfde”, wat natuurlijk niet het geval is. Vergelijk het met een supermarkt die van elk product een A-merk heeft en een huismerk. Ja, het zal beide ‘peperkoek’ zijn, maar de inhoud kan je niet met elkaar vergelijken.

Dus een ‘Lasterie-mengeling’ bijvoorbeeld wat ik pas nog hoorde, hoe mooi die ook kan zijn nagebootst, is geen Championsmix. De originele Championsmix en NPO-mix zitten enkel in de door Jovati geproduceerde blauwe zak (zie bovenstaande foto), met daarin altijd verse, kwalitatieve granen en zaden waar we trots op zijn.

Medicatie en selectie

“Kuur jij dan nooit ergens tegen?”, werd me onlangs gevraagd. Jazeker wel. In het seizoen treed ik alleen op wanneer er iets gevonden wordt. Bij twee nachten mand krijgen ze preventief 1,5 dag B.S. bij thuiskomst. In het najaar preventief 10 dagen een paratyfuskuur, een tablet tegen tricho en verder de entingen tegen paramyxo, paratyfus en pokken (alleen als jong).

In de winter en het kweekseizoen gebruik ik alleen een kapmes. Ik heb een hekel aan duiven op de been houden met medicatie. Jongen die slecht opkomen worden meteen verwijderd, evenals hun ouders als dat vaker voorkomt. Jongen die gespeend worden moeten goed aanvoelen, anders ruimen. Het is al moeilijk genoeg om goede te ontdekken bij de sterkere exemplaren.

Ik hou van sterke, vitale duiven die van nature gezond zijn en tegen een stootje kunnen. Slap gebouwde duiven met te zwakke gewrichten verwijder ik ook meteen. Datzelfde geldt voor oude duivinnen die af en toe een ei leggen en oude doffers die al eens weigeren te bevruchten. Daar win je de oorlog niet mee. Extreem grote of kleine duiven, daar heb ik het ook niet op.