Gelukkig nieuwjaar

We zitten weer in een nieuw jaar. De eeuwwisseling staat me nog goed bij, ondanks dat die alweer 23 jaar geleden was.

De voetringen zijn gehaald en wederom goudkleurig, zoals de afgelopen 30 jaar. Ik heb altijd de gouden FZN ringen voor de vliegduiven. Ieder jaar zijn daarop prijzen en kampioenschappen te winnen.

Zoals bekend hebben wij die alleen nog in de vereniging, omdat ze ons niet in een samenspel willen opnemen. De rest van de kampioenschappen kunnen wij alleen in de afdeling behalen, wat zuur is voor de overige leden in onze vereniging.

In België zagen we deze vorm van uitsluiting jaren geleden al, vandaar dat ik niets heb met nationale kampioenschappen. Eigenlijk met geen enkel kampioenschap waarvan de punten niet uit de afdeling komen.

De eerste groep jonge duiven heeft een ring om, dus het begin is gemaakt. Nog enkele verlate prijsuitreikingen en een beurs en we kunnen beginnen aan het nieuwe vliegseizoen.

Het vliegprogramma staat nog niet helemaal vast. Het jonge duivenprogramma komt volgens mij nooit vast te staan, dat wisselt zelfs in september nog.

Bij de oude duiven willen sommige leden van de verdere afstanden Ruffec terug op het programma. Doordat we samen met Zeeland vervoeren, zijn de meeste dagfond afstanden voor Zeeland midfond vluchten.

Ook dat zien we terug in België op de nationale vluchten, daar zijn de afstanden in de voorvlucht amper midfond vluchten, terwijl de verste afstanden er een flinke kluif aan hebben. Ruffec is hier voor de verste afstanden ruim 730 km. Voor Jan in Afdeling 11 zijn dat normale dagfond afstanden.

Ik vind dat zo’n vlucht aan het einde als attractievlucht moet staan. Zijn de overige dagfond concoursen amper 1100mpm, wat vaker voorvalt, dan hakt zo’n vlucht er echt in en worden er heel wat duiven gekraakt als ‘ie midden in het dagfond seizoen wordt gespeeld.

Onze jonge duiven krijgen een zeer povere voorbereiding de laatste jaren. In Afdeling 5 waren de jonge duivenvluchten amper 350 km in afstand. Als je zulke jaarlingen vijf zware dagfond vluchten laat vliegen, hoef je na het seizoen in ieder geval niet meer zelf te selecteren.