Het begin is er, de kriebels nog niet

De bovenstaande reportage is er één uit de oude doos met daarin de oude basistoppers Witbuik (1997) en Iron Man. Laatstgenoemde was een nazaat van het Teletekstkoppel en werd in 1999 1e provinciaal Asduif in het net opgerichte Brabant 2000 met toen nog 5.000 leden.

Iron Man werd een topkweker, evenals de oude Witbuik. Hij werd onder andere vader van Supervedetje, een topvlieger op onze hokken. Nadien werd Supervedetje een topkweekster op de hokken van Ludo Claessens, daar werd ze moeder van de 1e en 2e nationaal Orléans in 2007.

In de tekst kan je lezen dat ik toen al een open hok en jaarrond dezelfde mengeling (voorloper van de Championsmix) hanteerde. Tonen deed ik alleen op de dagfond, inmiddels helemaal niet meer. Ik vloog weduwschap en op de nalijn met de duivinnen.

Inderdaad, de duiven waren toen wat forser, maar ik was in die tijd ook sterker op de vitesse en midfond. De duiven zijn nadien ietsje kleiner geworden vanwege mijn manier van allround selecteren op de diverse vluchten.

Hokken

Onlangs vroeg een liefhebber hoe hij zijn hok goed moest maken. Op het internet circuleren meer dan genoeg reportages over hokken van topspelers. Die hokken zijn echter allemaal verschillend, het enige wat ze gemeen hebben is dat er goede duiven in zitten.

Ik heb teveel liefhebbers van kampioen in krabber zien veranderen, terwijl hun hok hetzelfde bleef. Vaak had dit als oorzaak dat men teveel aandacht schonk aan nog betere duiven zoeken of ruilen. Hun eigen kolonie verzwakte daardoor uiteindelijk te erg.

Dan zijn er nog de verkoopsites die je willen overhalen om alleen nog jongen van je allerbeste te verkopen. Als het kan ook graag de topper zelf of zelfs je gehele hok. Een zak vol centen en een hok vol waardeloze duiven is wat je dan overhoudt.

Ik speel ruim 25 jaar met hetzelfde soort duiven uit de Rocket– en Witbuiklijn, aangevuld met nieuw bloed dat de selectie heeft doorstaan. Ik doel dan op gezondheid en een goede kweek en nakweek met meerdere partners. Daarbij moet hij of zij duiven geven die van 100 tot 700 km aan kop kunnen vliegen en niet snel verloren raken.

Je begrijpt dat er in die 25 jaar maar weinig van die nieuwe aanwas is overgebleven. Dragon Rocket kocht ik in 1999 uit Rocket van wijlen Marijn van Gastel, dat is een voorbeeld van nieuwe aanwas die wel ruimschoots voldeed.