Kweekplannen 2023

Langzaamaan beginnen de voorbereidingen op het kweekseizoen. Begin december worden ze gekoppeld, ietsje later dan normaal dus. Een week eerder of later maakt weinig uit en ik wil niet weer op 1 januari mensen hoeven lastigvallen voor ringen.

Wanneer je eenmaal begint met kweken, dan loopt alles zo weer vol. Na eind maart speen ik niets meer.

De kweekduiven zijn gevaccineerd, de voedsters nog niet. Ik geef ze vanaf half november 12 uur licht totdat het buiten ook 12 uur licht is. Langer is niet nodig, want dan gaan de jongen hun eerste pen al in de broedschotel gooien. De ledlampen staan hier wel de hele dag aan. De duiven hebben dan 14 dagen de tijd om een bak te kiezen en dat is tot nu toe altijd goed gegaan.

Dit jaar nieuwe kweekplannen!

Het is dit jaar de bedoeling om de 10 beste doffers op een kweekbox te zetten met daarnaast 10 vaste koppels, bestaande uit nieuwe aanwas en wat oudere kweekduiven. In totaal 20 kweekdoffers, 30 kweekduivinnen en 20 voedsterkoppels (die na het kweekseizoen vertrekken).

Half december leg ik de eitjes onder het eerste deel van de voedsters, zodat ik tegen de jaarwisseling voor de tweede keer kan verleggen onder het tweede deel van de voedsters. Vervolgens worden de koppels tegen 10 andere duivinnen gezet, zodat ik half januari de 10 kweekkoppels onder vlieghok #1 kan leggen en de 10 vaste koppels – die hun jongen de eerste keer zelf grootbrengen – onder vlieghok #2.

Daarna worden die gekoppeld op de 10 duivinnen die eerder op de 10 kweekbox doffers zaten. Die brengen dan hun derde leg zelf groot met een nieuwe partner. Zo gaat die cirkel dan rond.

De 10 duivinnen die op de 10 vaste doffers zaten, kunnen ook nog een keer op de 10 kweekboxen en brengen dan hun jongen groot. Dat zijn tevens de laatste. Ik hoop eind maart van de 10 kweekdoffers 10 jongen te hebben met 3 duivinnen en van de 10 vaste koppels 6 jongen met 2 partners. Tussen de 120 en 140 jongen (hier gaat ook wel eens wat mis) moet voldoende zijn. Meer wil ik er niet.

Bij de jonge duiven ga ik tegenwoordig uit van de 50% regel: 140 stuks kweken = na vlucht #3 nog met 70 stuks spelen. Aan ruimte geen gebrek, ze zitten hier beslist niet overbevolkt.

Ik heb bewust gekozen om selectiever te kweken en minder kweekduiven te houden. Daarom weer voedsters zoals vroeger, een kweekseizoen is immers kort. De voedsters brengen twee rondes groot en worden vervolgens verwijderd. Volgend jaar blijven er weer andere ex-vliegduiven en kweekduiven over om nieuwe voedsterkoppels van te vormen.

Dit jaar zitten er nog 30 vliegkoppels, maar dat wil ik reduceren naar 24. Het kost allemaal genoeg tijd en moeite en ik ben van plan de aandacht alleen nog maar aan goede duiven te schenken. Wil je series maken, dan moet je veel duiven meegeven, maar kopvliegen kan ook met enkele duiven. Althans, zo heb ik het altijd bekeken.

Wat de kweek betreft gaat Jan Timmermans dezelfde plannen uitvoeren. Dit betekent 10 kweekdoffers op de daar aanwezige boxen en 10 vaste doffers met 30 duivinnen, de rest als voedster. We ruilen nog wel een leg uit van zijn en mijn kweekboxen, de duiven zijn immers dezelfde.

Bodembedekking

Zoals eerder vermeld kunnen wij niet meer aan gedroogde lavakorrels komen. De huidige gasprijzen hebben dit onmogelijk gemaakt. Wat nu? Ik denk dat ik één keer per week de hokken schrap en dan een laagje schelpenzand over de vloer verspreidt. Of beukensnippers… Maar ik denk het eerste.