Kritisch

Ik vind dat je altijd eerst kritisch naar je eigen prestaties moet kijken alvorens je wat zegt over een ander. De jonge duiven kwamen dit jaar simpelweg niet goed genoeg hier. Met een klein beetje geluk had ik twee NPO-vluchten kunnen winnen, maar de klok telt nu eenmaal.

Duiven die in eigen vereniging de 1e prijs winnen of Asduif worden, hebben exact dezelfde kansen als hun clubgenoten. Wat mij betreft is dat het enige overgebleven eerlijke spel zonder allerlei formules.

In de vereniging behaalde ik dit jaar zestien 1e prijzen en alle 1e Asduiven op het spel waaraan ik deelnam. Als vereniging zijn wij helaas in de omstandigheid geraakt dat het eerstvolgende kampioenschap in de afdeling gezocht moet worden.

Dit is enkel te wijten aan mijn lidmaatschap. Eigenlijk ben ik overal voor uitgesloten en heeft onze afdeling nog ingegrepen, zodat er een papieren samenspel in de vorm van Rayon 2 Oost kwam. Overigens zonder kampioenschappen eraan verbonden, wat in West wel het geval is.

In Rayon Oost wordt erg hard gespeeld, dat heeft weer als nadeel dat men elkaar zo goed als uitschakelt voor alle grotere kampioenschappen. De zwakkere samenspelen zijn hierdoor de lachende derde.

Dat dit nog niet afdoende is, blijkt uit het feit dat men meer de oostenlijn wil opzoeken. Men hoeft dan immers minder af te geven op combinatie Embregts-Theunis. In Afdelingen 10 en 11 weten ze inmiddels wat de gevolgen zijn van uit het oosten lossen. Je zou verwachten dat zo’n voorstel van de oostelijk gelegen rayons komt, maar nee, het komt van de westelijk gelegen hokken.

Van mij mogen ze snel alle tussenlagen eruit gooien, wat binnen nu en enkele jaren toch onvermijdelijk is. Alleen de uitslagen in de vereniging en de afdeling blijven dan over. Wellicht komt er dan toch nog iets van eerlijk spel. De afdelingen worden binnen enkele jaren opnieuw ingedeeld, want de huidige opzet is financieel onhoudbaar.

Internationaal raken we steeds verder achterop met al die kleine afdelingen. NPO-vluchten met minder dan 1.000 duiven, dat moet je toch niet willen? Het NPO-bestuur heeft ook hier nog genoeg werk aan de winkel. Het lijkt me überhaupt een goed idee dat zij zich wat meer gaan bezighouden met het redden van de duivensport.

Toekomstgericht

Het opnieuw indelen van de afdelingen lijkt me een goed begin. Alles moet wel rendabel blijven en er zijn inmiddels ook geen personeelsleden en losplaatsen meer te vinden. Maximaal zes afdelingen zou betekenen: minder mensen op de vrachtwagens, minder losplaatsen en grotere, mooiere concoursen.

Zo zou men overal dezelfde trailers moeten hebben, voorzien van reclame voor sponsoren. En een contract afsluiten met een gecertificeerd transportbedrijf dat de chauffeurs en wagens levert, zodat we altijd met goed materiaal op weg zijn en over de juiste papieren beschikken. Een convoyeur erbij en klaar. Alle andere meuk inruilen en enkel de trucks houden om de duiven te verzamelen.

Zo moet men ook onderzoeken wat we internationaal kunnen gaan doen aan de jaarlijks terugkerende vogelgriep, waarbij uitsluiting voorkomen kan worden.

Mijns inziens zeer belangrijke punten, toch zeker als je over 5 jaar nog duivensport wilt beleven. Nu kan men laten zien dat ze echte bestuurders zijn. Aan een gebrek aan ervaring ligt het niet, want één van de bestuursleden heeft zelfs een enorm logistiek bedrijf gerund.

Duiven ophalen in kleinere verenigingen wordt steeds lastiger en onbetaalbaarder. Willen die verenigingen blijven bestaan, dan zullen ze hun duiven op verzamelplekken moeten aanleveren.

Stel daarnaast mandenlijsten verplicht, zodat men steekproefsgewijs met een scanplateau onder de mand door kan gaan om te zien of alle duiven erin zitten. Daar kan men best wat van dat dopingcontrolegeld voor inzetten wat we elke vlucht extra moeten betalen.

Het zijn maar wat simpele voorbeelden en ideeën hoor, en ik weet heus wel dat men hier niets mee gaat doen.