Voorbereiding 2023

In de duivensport moet je altijd vooruitkijken, vandaar dat we nu alles zuiver moeten zetten. Hier zijn alle duiven inmiddels gekuurd en gevaccineerd voor paratyfus. Ook staan alle hokken en broedschotels weer zuiver.

Mijn duiven zijn gevaccineerd met een dode entstof van Norbert Peeters. Ik hoor dat er in België momenteel een levende entstof voor varkens wordt toegepast tegen paratyfus. Je kan daar eenmaal aangemaakt schijnbaar 1.000 dieren mee vaccineren.

Volgend weekend krijgen alle duiven nog een kwart Flagyl en een luisdruppel van Schroeder (tweemaal per jaar één druppel in de nek). Begin november laat ik nog een mestcontrole uitvoeren op wormen en coccidiose. Alleen wanneer ze iets vinden zal ik er iets tegen doen.

De kweekduiven worden eind oktober gevaccineerd tegen paramyxo, ik probeer dat altijd vier weken voor het koppelen te doen.

Ik houd hoogstwaarschijnlijk 24 koppels vliegduiven door, 20 kweekkoppels en 20 voedsterkoppels. Dit zijn er meer dan genoeg voor mij. Natuurlijk heb ik nog wat versterking gehaald, maar of dat wat wordt weet ik pas na het volgende jonge duivenseizoen.

Ik hoop dat de jonge duiven weer enkele keren boven de 400 km kunnen vliegen, zodat je ziet wat ze in hun mars hebben. Met het huidige programma zijn we haast verplicht om de mindere duiven door te houden tot volgend jaar, omdat ze als jong onvoldoende kans krijgen hun potentie voor de eendaagse fond te laten zien.

Vorig jaar had ik enkele topjongen van een topspeler. Ze presteerden super tot 400 km en ook dit jaar als jaarling top tot 400 km. Bij de eerste eendaagse fond vlucht bleven ze echter allemaal weg. Aan zulke duiven heb ik dus niets. Hier moeten ze van 100 tot 650 km presteren en bij Jan zelfs nog 100 km verder.

Dit is het spel waar ik jaren geleden voor gekozen heb en daar worden ze op geselecteerd. Ik win graag en ben graag bij de eerste 20 van de afdeling te vinden op de vluchten waaraan ik meedoe. Mede daardoor ben ik alleen geïnteresseerd in duiven die jaarlijks meermaals per honderdtal spelen. Duiven die per duizendtal spelen zijn de kersen op de taart. Duiven die de helft van de vluchten waaraan ze deelnemen per tiental vliegen, boeien me niet zo.

Toch laat ik dit jaar enkele duiven jaarling worden die het eigenlijk niet verdiend hebben op basis van hun prestaties. Ze staan me geweldig aan en zouden geschikt moeten zijn voor de 500 km vluchten, vandaar de nieuwe kans als jaarling. Hadden we nog het jonge duivenprogramma van 20 jaar terug, dan werden ze sowieso geruimd.

Kweeksterren

Superdoffers Mathieu en Turbo Millennium (dit jaar nog 1e Generaal Asduif) gaan naar de kweek, hun zus trouwens ook. Allen komen ze uit het Millennium koppel. Er wordt vanaf nu niet meer gespeeld met de jongen die nog geboren worden uit het Millennium koppel.

Alles wat ik daarvan op de kweek heb zitten heeft reeds superduiven voortgebracht. Bij Jan zitten er vier die allen diverse top 10 NPO-winnaars hebben gegeven, waaronder twee NPO-winnaars. Dit waren er drie geweest als ze die fraudeur vorig jaar al hadden gepakt. Bas Verkerk heeft er een zoon van en daar komt zijn 1e Asduif dagfond van dit jaar uit.

Van Super Rossi deelde ik destijds te gemakkelijk jongen uit aan Jan en alleman. Tot meneer besloot te stoppen met bevruchten op 8-jarige leeftijd. Herman Bevers bijvoorbeeld heeft er een topkweker uit, maar ook Adam Thomas.

Ik hoor van alle kanten geluiden hoe super zijn nazaten het doen. Ook hiervoor geldt dat de jongen die wij er zelf nog van hebben, topkwekers zijn. Vandaar dat ik diezelfde fout nu met het Millennium koppel niet nogmaals maak.